Gyerek

Kétszer annyi időt töltünk a gyerekeinkkel, mint 50 éve

A mai szülők túl sokat dolgoznak és alig látják a gyerekeiket, a dolgozó anyáknak választaniuk kell: család vagy munka - ismerősek mindenkinek ezek a mondatok. Biztos, hogy régen minden jobb volt?
2017. December 22.
Kétszer annyi időt vagyunk a gyerekeinkkel, mint 50 éve

Általában azt gondoljuk, hogy manapság a szülők sokkal kevesebb időt töltenek a gyermekeikkel – a karrier vagy más családi helyzetnek köszönhetően -, mint amennyi időt a szüleink töltöttek velünk. A valóság azonban az, hogy ez nem igaz.

A The Economist-ben megjelent tanulmány 11országot (köztük az USA, Olaszország, Németország, Nagy-Britannia) vizsgált meg, és arra jutott, hogy napjaink anyukái átlagosan 104 percet töltenek naponta a gyerekeikkel, míg az apák napi 59 percet. De mi volt 50 évvel ezelőtt? A University of California kutató több mint 68 ezer anyát és valamivel több mint 53 ezer apát kérdeztek a napi rutinjukról és úgy találták, hogy 1965-ben egy anya átlagosan 54, egy apa pedig 16 percet töltött naponta a gyerekeivel. Az összes vizsgált országban növekedett a gyerekekkel töltött idő mennyisége, kivéve Franciaországot.

A mai szülők sokszor érzik úgy, hogy nem elég jók, sokszor érzik magukat bűnösnek abban, hogy nincsenek eleget a gyerekeikkel, de ez a tanulmány azt mutatja, hogy valójában kétszer annyi időt töltenek a gyerekeikkel, mint 50 éve (ettől persze, még mindenkinek jogos lehet az az érzése, hogy ez sem elegendő). A régen minden jobb megdőlni látszik, legalábbis ebben a tekintetben.

(A cikk forrása itt jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink család, együtt töltött idő témában: