Gyerek

Kovács Patrícia: “A család nem vér kérdése”

Családból sokféle létezik: a leggyakrabban látott anya, apa és gyerek/gyerekek alkotta felállás, az egyszülős családok és a mozaikcsaládok mellett még nagyon sok formája lehet a családnak.
2023. November 20.
(Kép forrása: Getty Images)

A Szivárványcsaládokért Alapítvány legújabb videója is erre szeretné felhívni a figyelmet, amiben különböző családtípusokból érkező ismert emberek mesélnek a saját családjukról, és arról, hogy számukra mit is jelent ez a fogalom. Ezzel is megmutatva, hogy mennyiféle család létezhet.

„Nem azt nézzük, hogy ki kinek a gyereke, hanem azt nézzük, hogy jó-e együtt lenni” – fogalmazza meg a videóban Hadas Kriszta újságíró, riporter, aki mozaikcsaládban él. Ugyanerről a családmodellről beszél Kovács Patrícia színésznő is, aki azt mondja: „Mozaikcsaládban lenni szerintem azért csodálatos, mert mindenki az egóját leteszi, vagy helyén kezeli, és egy érdeke van, hogy a gyerekeknek jó legyen”.

„Egy olyan világban, amelyben minden egyes időpillanatban megváltozhat konkrétan bármi, és bármi a feje tetejére állhat, egy ilyen világban számomra a család, az erőforrás, az a háttér, ahova én visszavonulhatok” – vélekedik Tapasztó Orsi, aki örökbefogadó édesanya. „Feltétel nélküli szeretetet, a felelősséget, biztonságot, és azt jelenti, amiért érdemes minden nap felkelni és harcolni érte” – teszi hozzá a szivárványcsaládban élő Pál Márton.

„Azok az alapvető értékek, amik az egymás segítését és támogatását és a szeretetben való létezését jellemzik. Teljesen mindegy, hogy az milyen formában történik” – gondolja Balla Eszter színésznő.

Rajtuk kívül még beszél a videóban Ábel Anita, Járai Kíra, Gryllus Dorka, Linczényi Márkó, Ott Anna és Kovács András Péter is – a videót itt tudod megnézni:

Az alapítvány ehhez kapcsolódóan készített egy, A család az család nevű kártyajátékot, amelyet pszichológusok és mentálhigiénés szakember segítségével dolgoztak ki. A kártyajáték a különféle családi felállásokat mutatja be, és célja, hogy gondolatébresztőként hasson, beszélgetést indítson, kérdéseket generáljon és segítsen eloszlatni a tévhiteket.