Gyerek

Ma figyeljünk az állatokra!

Az állatok világnapján különleges figyelem illeti meg őket. Tanítsd meg a gyereked, hogy kell az állatokkal bánni!
2011. Október 02.

Európa szerte közös program indul a felelős állattartás elterjesztéséért az Európai Állateledel Ipari Szövetség kezdeményezésére. Hazánkban a Magyar Állateledel Egyesülés tartja kezében a projektet, melynek óvodai programját a Felelős Állatbarátok Egyesülete dolgozta ki.

Nemharapok

Az ovisoknak szóló FRAKK program hangsúlya a kutyatámadás megelőzésén van. A nemharapok.hu oldalon sok részletet megtudhatunk a munkáról. Dr. Temesváry Krisztina a FÁBE elnöke szerint a kutyaharapások túlnyomó része emberi mulasztásnak köszönhető, hiszen alig van néhány olyan kutyafajta, amelynél a megfelelő nevelés és körülmények nem gátolják meg az agressziót. Vagyis szinte nincs „gyárilag” harapós kutya. Az elnöknő említette, hogy ennek a pár fajtának a tartását Németországban vizsgához kötik, vagyis a leendő gazdának bizottság előtt igazolnia kell, hogy alkalmas a veszélyes állat tartására, nevelésére. Más nyugati példákról is hallhattunk a program sajtótájékoztatóján. A felelős állattartásért végzett kampányok és oktatás szinte tökéletesen visszaszorította a kóbor állatok számát: Finnországban és Németországban címlapra kerül a hír, ha kóbor kutyával találkoznak, hiszen ott nem divat az utcára tenni a megunt állatokat, és azoknak a kutyáknak, cicáknak az ivartalanítása, „akiket” nem kívánnak szaporítani, szinte teljesen természetes. A FRAKK program megmutatja a gyerekeknek, hogyan szabad megközelíteni egy kutyát, mitől kell tartózkodni, és hogyan kell engedélyt kérni a kutya gazdájától a játékhoz. Belekóstoltatja már ezeket a 3-6 éves gyerekeket is, hogy hogyan lehet az ember felelős gazdi, természetesen ebben a korban ez még a szülők feladata.

Hétparancsolat

A kisiskolások programjának derekát (egyelőre) egy rövidfilm képezi, melynek gerincét a felelős állattartás hét aranyszabálya adja, melyekből itt csak idézünk.

Ma figyeljünk az állatokra!

1. A szeretet

Minden társállatnak szüksége van gazdája gondoskodására, a kutyáknak macskáknak szeretetre, kedveskedésre és játékra is. Minden nap játssz kutyusoddal, cicáddal, gyömöszöld meg, simogasd, így lesztek majd egy csapat, így alakul ki szoros kapcsolat köztetek. Ahhoz, hogy jól érezzétek magatokat együtt, jó, ha a kutya megért négy alapvető utasítást: ül, fekszik, helyedre és marad. Így séta közben és otthon is tiszteletben tartja az emberek igényeit, életterét. Az viszont a te feladatod, hogy tiszteletben tartsd az ő igényeit, ne zavard a kuckójában, ha beteg, vagy ha pihen.

Ma figyeljünk az állatokra!

2. A felelősség

Már mielőtt megveszitek az állatot, át kell gondolni, hogy a családnak van-e elég ideje és pénze ahhoz, hogy méltó módon ellássa az új családtagot. A fajta kiválasztásánál érdemes szakemberhez fordulni, vagy szakkönyveket olvasni. Ezért az állatért ti lesztek felelősek annak egész élete során. Gondoskodni kell kedvencről akkor is, ha életkörülményeitek megváltoznak. A magukra hagyott, boldogtalan kóbor állatok felelőtlen emberek miatt kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe.

Ma figyeljünk az állatokra!

3. Egészség

Az állatoknak, ugyanúgy, ahogy a gyerekeknek, rendszeres egészségügyi ellenőrzésre van szükségük. A kutyák és macskák évenkénti veszettség-elleni oltása, a rendszeres féreghajtás és kullancs-, bolhairtás/megelőzés a kedvenc és a környezetében élő emberek egészségét egyaránt védi.

Ma figyeljünk az állatokra!

4. Táplálás

A házi kedvencekre épp olyan veszélyes az éhezés vagy az elhízás, mint az emberekre. Mindig a megfelelő minőségű és mennyiségű eledelt add állatodnak, és ha már nem eszik többet, vedd el a tányérját. A megfelelő mennyiség a kutya-cica korától és súlyától is függ, kövesd az állateledel csomagolásán található tájékoztatót.

Ma figyeljünk az állatokra!

5. Mozgásigény

Ugye milyen szánalomra méltó egy elhízott kutyus? Ugye, milyen rossz unatkozni, és napokig nem találkozni a barátaiddal? A lakásban tartott kutyáknak legalább napi kettő kiadós sétára van szükségük, a kertben tartott kutyust is vidd el időnként, hogy új szagokkal, új barátokkal ismerkedhessen. A mozgás és játék az kutyák, cicák alapvető szükséglete.

Ma figyeljünk az állatokra!

6. Utódok

A szaporítást hagyjuk a tenyésztőkre. Tévhit, hogy minden nőstény kutyának szülnie kell egyszer életében. A legjobb a lányokat ivartalanítani, ez fokozottan érvényes a szabadon járó cicákra.

Ma figyeljünk az állatokra!

7. Környezet

Az állatok jólétéhez fontos, hogy fajtájuknak megfelelő környezetben éljenek. A kisemlősöknek megfelelően szellős, tisztán tartott, közel állandó hőmérsékletű helyre van szüksége. A kertben tartott kutyusnak nagy melegben árnyékot, hidegben pedig bélelt, szigetelt kutyaházat kell biztosítani.