A több tanulmány eredményeit figyelembe vevő elemzés szerint napi 20 gramm dió(féleség) – ami egy maréknyinak felel meg – a szívbetegségek kialakulásának esélyét közel 30 százalékkal, légzőszervrendszeri betegségeket 50 százalékkal, a rákos megbetegedéseket 15 százalékkal csökkenti, míg a korai halál kockázata rendszeres diófogyasztással 22 százalékkal csökkenthető.
A College London és a Norwegian University of Science and Technology friss kutatása 29 közelmúltban publikált anyag eredményét vetette össze, amely összesen 819 ezer résztvevő egészségi állapotát elemezte. Közöttük 12 ezren szívbetegséggel, 9 ezren stroke-kal, 18 esetben szív- és érrendszeri és rákkal problémával küzdöttek, és 85 ezer esetben a vizsgálat ideje alatt a halál is bekövetkezett. A dió(félék) naponta történő fogyasztása jelentősen csökkentette a betegségek és a halálozás kockázatát is.
„A dió- és mogyorófélék rostban gazdagok, jelentős antioxidáns hatásuk van, és bőségesen tartalmaznak fehérjét is. Mindez számos szempontból jót tesz a szervezetnek” – mondja a kutatást vezető Dagfinn Aune. A BMC Medicine című szaklapban publikált anyag szerint viszonylag kevés az olyan tanulmány, amely a kockázatcsökkentő táplálékok hatását mélységében vizsgálja, holott ezekre nagy szükség volna.
Babaszoba:A dió meglehetősen allergén, ezért egy éves kor alatt semmiképpen sem adható a babának.
Forrás: Medipress