A töltött káposztáról mindannyian tudjuk, hogy többször is melegíthető, ez azonban nem igaz az összes karácsonyi finomságra!
Sok hazai családban kerül halból készült étel az ünnepi asztalra, ami mindenképpen örömteli, hiszen alapvetően nem nagy halfogyasztó nemzet a mienk. Ha viszont már elkészült a rántott ponty, és nem fogy el az utolsó panírmorzsáig, mit tehetünk vele? Erre adott szakszerű választ a Nébih Oktatási Programjának csapata.
Hogy sehol se okozzon kellemetlen meglepetéseket a karácsonyi menü gyakori szereplője, a rántott ponty, összegyűjtötték a legfontosabb élelmiszer-biztonsági tippeket, és közkinccsé is tették azokat közösségi oldalukon.
Egyél jól, legyél jól
Mint írják, sokaknál rántott hal (leginkább ponty) kerül az ünnepi asztalra karácsonykor második fogásnak. Ezekre érdemes odafigyelni a vásárlásnál, az elkészítésnél és az elfogyasztásánál:
- A halpult és környéke tiszta, rendezett legyen, és ne érezzünk kellemetlen, romlott halszagot a környezetében. A megvásárolt halat gondosan csomagoltassuk be.
- Az élő halak esetében az akvárium tiszta, vize átfolyós rendszerű, folyamatosan cserélődik, mellette levegőztetett, és a halak nem zsúfoltan vannak benne.
- A nyers hal – mint minden nyers élelmiszer – hordozhat szemmel nem látható szennyeződéseket. Vásárlása, tárolása és elkészítése során ezért figyelnünk kell arra, hogy az esetleges keresztszennyeződéseket megelőzzük. Fontos a hal elkülönített kezelése, tárolása, a használt felületek tisztítása.
- Amennyiben mirelit terméket vásároltunk, hűtőben olvasszuk ki, és semmiképp se fagyasszuk vissza, illetve a minőségmegőrzési idő lejáratát követően három hónapon belül mindenképp használjuk fel.
- Otthon jól záródó dobozban tegyük a halat a hűtőszekrénybe. Amennyiben a vásárlás napján a halat nem használjuk fel, tanácsos konyhakész állapotában, gondosan becsomagolva és felcímkézve lefagyasztani.
- A hal magas víztartalma miatt gyorsan romlik, ezért a feldolgozást is gyorsan kell végezni, a hús csak addig legyen hűtetlenül, ameddig feltétlenül szükséges.
- Ami a kész halételek tárolását illeti: a halból készült ételt lehetőleg az elkészítése után mihamarabb fogyasszuk el, és ne tegyük el másnapra!
Fotó: Getty Images