Gyerek

Óvjuk gyermekeink bőrét!

Szervezetünknek szüksége van a napfényre, de a közvetlen napsugárzásnak számos káros hatása van. Az egészségtudatos életmódhoz ma már hozzátartozik a hatékony fényvédelem is. A gyermekek bőrének védelme pedig különös odafigyelést igényel.
2017. Március 27.

A gyermekek bőre több szempontból különbözik a felnőttekétől, jóval érzékenyebb a napsugárzásra, így esetükben a fényvédelem még nagyobb hangsúlyt kap. A bőr természetes színét, pigmentációját a melanin biztosítja. Napfény hatására sejtjeink nagy mennyiségű melanint termelnek, hogy megóvják a bőrt a napégéstől. A gyermekek bőrében azonban a pigmentációért felelős sejtek kevésbé aktívak, ami fokozott UV-érzékenységet eredményez. A világos bőrű, világos hajú szeplős gyermekek bőrében kevesebb melanin termelődik, így hajlamosabbak a leégésre. Lényeges különbség továbbá, hogy a kicsik bőre jóval vékonyabb, ezért nagyon fontos, hogy a gyermekek bőrének igényeihez kifejlesztett megfelelő fényvédelmet válasszunk.

Mit okozhatnak a káros UV-sugarak?

A Nap háromféle UV-fényt bocsát ki. Az UVA-sugarak egész nap jelen vannak, képesek átjutni a felhőkön is. Mélyen behatolnak a bőr alsóbb rétegeibe, jelentős szerepet játszanak a bőr idő előtti öregedésében, a ráncok kialakulásában, hozzájárulnak az indirekt DNS-sérülésekhez, valamint a szem- és retinakárosodásokhoz. Az UVB-sugárzás gondoskodik a szervezet D -vitamin ellátásáról, de a napégésért és a közvetlen DNS károsodásért is felelős. Szakemberek szerint szoros összefüggés van a bőrrák gyakorisága és a DNS károsodás mértéke között, a bőr rosszindulatú elváltozásainak több mint 90 százaléka a napsugárzás káros hatásaira vezethető vissza. Az UVC-sugárzást a Föld atmoszférája kiszűri, ezért nem éri el a bőrt.

A csecsemőket óvni kell a közvetlen napsugárzástól. Ügyelj arra, hogy gyermekeid 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, mivel az UVA- és UVB-sugarak intenzitása ilyenkor lényegesen nagyobb. Fokozottan figyelj a fényvédelemre, ha a gyermek bőrén sok, vagy kiemelkedő anyajegy van. Anyajegyeink nem csak a biológia ujjlenyomatai, de veszélyforrásként is szolgálhatnak. Nagyon fontos, hogy már kiskorban hozzászoktassuk gyermekeinket a fényvédő termékek használatához, hisz minden gyermekkori leégés növeli a bőrrák kockázatát.

Jobb félni, mint megijedni!

Szükségünk van a napfényre, de káros hatások nélkül. A megelőzésnek, a személyre szabott, sejtszintű fényvédelemnek kulcsfontosságú szerepe van minden életkorban. A Magyar Dermatológiai Társulat kezdeményezésére a BIODERMA jóvoltából idén először kerül megrendezésre április 3-9. között a FÉNYVÉDELEM HETE elnevezésű eseménysorozat. A program célja, hogy felhívja a nyilvánosság – a szülők, pedagógusok, óvónők, valamint védőnők – figyelmét a fényvédelem és a megelőzés fontosságára. A rendezvény keretein belül kilenc városban (Budapest, Budaörs, Esztergom, Debrecen, Szeged, Gyula, Pécs, Szekszárd, Miskolc) bőrgyógyászok és védőnők közreműködésével szerveznek edukációs napokat, valamint számos patikában fényvédelemmel kapcsolatos tanácsadás zajlik majd. A tanácsadást tartó patikákról itt értesülhet.

Április 7-én a „Fényvédelem Hete” egy a programot lezáró rendezvényben csúcsosodik ki, amelynek a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika Mária utcai nagyelőadója ad otthont. A program neves szakemberek segítségével arra keres választ, miért fontos, miért kell minél hamarabb rászoktatni a gyermekeket a fényvédők használatára, milyen pedagógiai módszerekkel lehet ezt megtenni, hogyan tud ebben együttműködni a bőrgyógyász, a védőnő, a gyerekorvos, az óvónő és a szülő.