Parlagfű allergia esetén bizonyos zöldségek és gyümölcsök is okozhatnak keresztallergiát. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Facebook-oldalán osztott meg egy hasznos bejegyzést a parlagfű leggyakoribb keresztallergiáiról.

(Kép forrása: Getty Images)
A poszt szerint hazánkban mintegy 2,5 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül vezető helyen áll a parlagfű okozta pollenallergia. A pollenallergia tünetei csak az adott növény virágzási időszakában jelentkeznek.
„Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a lehetséges keresztallergiákkal. Keresztallergia esetében bizonyos élelmiszerek elfogyasztásakor azonnali szájnyálkahártya- és torokviszketés, illetve -duzzanat alakulhat ki” – hívták fel rá a figyelmet, és a parlagfű leggyakoribb keresztallergiáit is kiemelték. Ezek a görögdinnye, a sárgadinnye, a paradicsom és az uborka.
Ahogy írják, bár az allergia szinte bármely életkorban kialakulhat, bizonyos tényezők növelik a kialakulását – ezeket megtalálod a bejegyzésben.
Vannak olyan anyagok, amelyeknek kémiai szerkezete között annyira kicsi a különbség, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük, így ha az egyikre allergiások vagyunk, akkor a másik is kiválthat ilyen reakciót. Ezt hívjuk keresztallergiának – írtuk korábbi cikkünkben, amiben a parlagfű keresztallergiái mellett más pollen-étel keresztallergiákat is összegyűjtöttünk.