Gyerek

Sír a gyerek? Találd meg az okát és támogasd!

Nem könnyű helyzet, ha egy gyermek sír - időnként dekódolni sem egyszerű, jól reagálni rá pedig különösen nehéz.
2021. Január 04.
Ezek az okok is állhatnak a gyermek sírása mögött (Fotó: Getty Images)

A gyermek általában nem “csak úgy sír”, a sírásnak mindig van valamilyen üzenete. Dr. Diana Divecha, a Yale gyermekekkel foglalkozó közponjának (Yale Child Study Center) és a Yale Érzelmi Intelligencia Központjának (Yale Center for Emotional Intelligence) klinikai adjunktusa szerint a kiváltó októl függetlenül a könnyek tudatják, hogy a gyermeknek szüksége van egy kis segítségre az érzelmei szabályozásához és feldolgozásához – írja a Parents.com internetes portál.

A portál szerint a következő rejtett üzenetei lehetnek annak, ha a gyermek sír.

Kimerültség

Ha a gyermek túlzottan fáradt, a szervezete extra adrenalint és kortizolt szabadít fel, hogy ébren tudja tartani. Azonban ugyanezek a hormonok szabadulnak fel stressz hatására is, és kiszolgáltatottabbá teszik a rossz hangulattal és a könnyekkel szemben is. Továbbá az agy gondolkodási központja is még fejlődik, így még nehezebb az impulzusok és az érzelmek kontrollálása, ha ki van merülve.

Ilyen esetben nem érdemes megpróbálni meggyőzni a gyermeket arról, hogy fáradt, helyette célszerű lefektetni minél hamarabb.

Túlterheltség, túl sok stimuláció

A portál szerint a kutatások alapján az emberek 10-35 százaléka érzékenyebb a hangokra, zajokra és fényekre, mint mások. Egy hangos, kaotikus szituációban – mint például egy szülinapi buli – is könnyebben sírva fakadhat a gyermek. Dr. Jagizicic Jadiza, kutató pszichológus szerint ez nem érzékszervi rendellenesség, hanem természetes biológiai, személyiségbeli különbség.

A sírás sokszor előnyös is lehet, ezért ilyen esetben nem arra érdemes biztatni a gyermeket, hogy fojtsa el a könnyeket, hanem segíteni kell neki azonosítani az érzéseket.

Fájdalom

A gyerekek 3-4 éves koruktól előre tudnak tekinteni, és pontosan előre tudják vetíteni, hogy valami (például egy oltás beadása vagy egy üvegszilánk eltávolítása) fájdalmas lehet – emiatt is sírhatnak. Ha valami tényleg fájdalmat okoz, akkor segíthetnek az olyan fájdalomcsillapító praktikák, mint például a jeges borogatás, egy megnyugtató érintés. Az ölelés a szülőtől segíti az oxitocin felszabadulását, amely természetes fájdalomcsillapítóként funkcionál.

Ha valami olyasmitől fél a gyermek, amely a jövőben okozhat fájdalmat, akkor az első lépés az együttérzés. Például: “Tudom, hogy az oltás ijesztő, és félsz, hogy fájni fog.” A mondat után következhet a problémamegoldás, például a figyelem elterelése egy játékkal. Otthon el lehet mondani azt is a gyermeknek, hogy lépésről-lépésre mi fog történni, és javasolni lehet egy rövid, szórakoztató tevékenységet, amit várhat rögtön a példa szerinti oltás után – nem jutalomként, hanem azért, hogy ezt tervezhesse, és ne legyen még idegesebb az oltás miatt.

Éhség

Akárcsak néhány felnőtt, úgy egyes gyerekek is idegesek lehetnek, ha egy ideje nem ettek. Ha leesik a vércukorszintjük (érdemes 3-4 óránként ennie a gyermeknek, ami 3 főétkezést és 2 kis étkezést jelent), arra sírással is reagálhatnak. Ha nem jut kellő üzemanyaghoz, úgy a gyermek gondolkodása, tanulása is lassulhat, sőt az agy érzelmi szabályozása is.

Amennyiben a gyermek különösen érzékeny az éhségre, célszerű mindig csomagolni valami harapnivalót, ha a szülő elindul vele valahova, és odafigyelni a korai éhségjelekre.

Bűntudat

A gyerekek is éreznek empátiát mások iránt, és sírhatnak, ha bántottak valakit, akár szóval, akár fizikálisan. Dr. Eileen Kennedy-Moore, klinikai gyermekpszichológus elmondta a Parents.com-nak, hogy ez a reakció jelenthet egyszerre megbánást, és nem teljesen tudatos kísérlet arra, hogy megússza a bajba kerülést. Továbbá lehetséges ok: a félelem. (Például félelem attól, hogy csalódást okoz a szülőnek.)

Ilyen esetben segíthet, ha a gyermeknek megtanítja a szülő, hogyan teheti jóvá a dolgokat, így könnyebben túl tud jutni a számára érzelmileg felkavaró helyzeteken. 

Félelem

A hirtelen bekövetkező dolgoktól is megijedhet a gyermek, mert ezeket nem tudja mindig könnyen értelmezni. De 3 éves kor után – a képzelőerő növekedésével párhuzamosan – olyan dolgoktól is félhet, amelyektől korábban nem (mint például a sötét, vagy bizonyos állatok).

Ha a félelem ésszerűtlennek is tűnik, akkor is fontos empátiával fordulni a gyermek felé. Ezután jöhet a bátorítás, és el lehet mondani neki, hogy elég erős ahhoz, hogy szembenézzen az adott dologgal.

Düh

Ha a gyermek mérges, frusztrált, az is sírásra fakaszthatja. A kisgyermek vagy az óvodás még nem tudja olyan jól szabályozni az érzéseit, és könnyekre fakaszthatja, ha valamit igazságtalannak érez, akadályozza valamiben, vagy ha nem azt kapta, amire számított.

Ilyen esetben is segíthet az empátia, azaz ha kimondja a szülő, hogy miként látja a gyerek érzelmeit, és hogy szerinte mi lehet ennek az oka – például: Tudom, hogy csalódott vagy, mert nem tudtunk elmenni a játszótérre.

Miért nem érdemes azt mondani, hogy ne sírjon?

A “Ne sírj!“, vagy “Hagyd abba a sírást!” mondatok nem segítenek. A Mother.ly internetes portál szerint ettől a gyermek azt gondolhatja, hogy a szülő nem érti, ő hogy érzi magát – ettől pedig a sírás mint üzenet valószínűleg csak hangosabb és kitartóbb lesz. Emellett ha azt kérjük, hogy hagyja abba a sírást, úgy érezheti, hogy az érzései érvénytelenek, jelentéktelenek, nincs helyük. Az együttérzés és megértő hozzáállás azonban segít, hogy megtanulja, hogyan lehet pozitívabb módon feldolgozni az érzéseit.

Mit érdemes mondani ahelyett, hogy hagyja abba a sírást?

  • Itt vagyok! Segítek neked! Még ha azt is mondja, hogy nem akarja, hogy segítsen, akkor is szeretné érezni a szülő támogatását.
  • Látom, szomorú vagy. Ezzel elismeri a szülő, hogy hallja és látja a gyermeket.
  • Megértem, hogy szomorú/csalódott/stb. vagy. Ezzel meg lehet erősíteni, amit a gyermek érez.
  • Ez tényleg nagyon szomorú/idegesítő/stb. volt. Ezzel el lehet ismerni azt az eseményt vagy dolgot, ami kiváltotta a sírást.
  • Tartsunk egy kis szünetet. Ez segíthet megérteni a gyermeknek, hogy néha arrébb kell állni, kivonnia magát a helyzetből, hogy össze tudja szedni magát, megnyugodni, mielőtt újra folytat egy tevékenységet.
  • Szeretlek, vigyázok rád. Egy ölelést, egy simogatást is lehet adni a gyermeknek, hogy érezze, a szülő valóban ott van, hogy segítsen.
  • Segítsek? Nem pihensz egy kicsit? Majd megpróbálod újra! Ha a gyermek azért sír, mert frusztrált, ezek egyikére lehet szüksége sok esetben. Célszerű megkérdezni tőle, mit szeretne, hogy fontosnak érezhesse magát.
  • Látom, hogy sírsz, de nem tudom, mire van szükséged. Mit szeretnél? Ez lehetőséget ad, hogy szavakba tudja önteni, miért sír.
  • Keressünk együtt valamilyen megoldást. Ez segítheti a problémamegoldó képesség fejlődését, és objektíven szemlélni a helyzetet, miközben segít feldolgozni az érzelmeket.
  • Az sem baj, ha nem mond a szülő semmit, helyette csendet és szerető környezetet biztosít a síró gyermeke számára, amíg megnyugszik.