Gyerek

Sokan nem tudják, ehető-e még így a hagyma

Mit jelent, ha kicsírázik a hagyma? Ehető még? Vagy épp ellenkezőleg, mérgező?
2025. Október 13.

A legtöbb háztartásban mindig van otthon hagyma, ám mivel időnként hosszabb ideig tároljuk, hatására kicsírázhat. Ez pedig felveti a kérdést: mit tegyünk, ha megjelennek rajta a hajtások? Mérgező? Vagy fogyasztható? 

kicsírázott hagyma

Kép: Getty Images

A választ Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer adja meg:

“Szerencsére a kicsírázott hagyma általában ártalmatlan, a zöld kezdemények csupán annak a jelei, hogy a hagyma megpróbál újból kihajtani, ami főként akkor következik be, ha hosszabb ideig világos, meleg helyen tároltuk. A csírázás ugyanakkor befolyásolhatja az ízvilágot, a hagyma veszíthet csípősségéből, aromájából. Fontos figyelni az állagára és az illatára is: ha puha, nyálkás, penészes vagy kellemetlen szagú, akkor már nem biztonságos elfogyasztani.”

Így tárold, hogy sokáig friss maradjon

Ahhoz, hogy a hagyma minél tovább friss maradjon jól szellőző, nyitott kosárban vagy hálós zsákban tároljuk sötét, hűvös – 5-10 °C közötti , száraz helyen. Soha ne tegyük a hagymát hűtőszekrénybe, és közvetlenül a burgonya mellé sem, mivel a krumpli etilén gázt bocsát ki, amely felgyorsíthatja a csírázási folyamatot.