Gyerek

Sütisütés: így helyettesítheti egymást a sütőpor és a szódabikarbóna

Ha éppen a süti készítése közben derül ki, hogy nincs otthon sütőpor, csak szódabikarbóna, így tudod helyettesíteni vele.
2025. Október 09.
torta tészta

(Kép forrása: Getty Images)

Bárkivel előfordul, hogy már nagyban készíti a süteményt, és csak akkor derül ki, hogy valamelyik alapanyag éppen nincs otthon. Van, amit nem lehet pótolni mással, de olyan hozzávalók is, amiket tudunk helyettesíteni a hűtőből vagy a kamrából. Korábban már mutattunk néhány tippet, hogy például a tojást mivel lehet kiváltani a receptben, most pedig a Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerpazarlás csökkentését célzó programja osztott meg egy nagyon hasznos bejegyzést arról, hogyan lehet sütőpor helyett szódabikarbónát használni.

Másképp fejtik ki a hatásukat

„Mindkét összetevőnek az a célja, hogy megemelje a süteményt, könnyebbé tegye annak tésztáját. Hatásukat azonban máshogy fejtik ki” – írják a posztban, amiben megosztották, mire érdemes figyelni, amikor helyettesítenénk ezeket az alapanyagokat.

Az egyik ilyen, hogy a sütőpor önmagában is meg tudja emelni a tésztát, de a szódabikarbónának ehhez valamilyen savas hozzávalóra is szüksége van: ilyen lehet például a joghurt, a kefir vagy éppen a citromlé, amikből például 1 teáskanálnyit kell a tésztához adni, ha 1 teáskanálnyi szódabikarbónát teszünk a sütibe. De azt is érdemes tudni, hogy szódabikarbónából kevesebbre van szükség, mint sütőporból: 1 teáskanálnyi sütőpornak nagyjából ¼ teáskanál szódabikarbóna felel meg.