Gyerek

Színes betűkkel álmodom… – gyerekszoba dekorációs tipp

Aki szeret olvasni, élete alatt több száz másik ember életét élheti végig a könyvek által. Az olvasás szeretetét kisgyerekkorban kell elültetni, a betűk csodálatos világába már akkor be tudnak lépni. Ezért is örültem, amikor rátaláltam a színes fabetűkre.
2015. November 18.

Merthogy persze a legelső lépcsőfok a mesélés, amit már pocaklakóként el lehet kezdeni alkalmazni a gyerekünknél. Aztán, ahogy megszületik és cseperedik, jönnek az újabb és újabb izgalmas mesék, versek, történetek. Aztán van egy nagy váltás, amikor kisiskolás korban már nem hallgatja a gyerek a mesét, hanem saját maga olvassa.

Igen ám, de ha nehezen megy neki az olvasás, ha téveszti a betűket, ha az értő olvasással gondok vannak, akkor nem tud átlépni az önálló olvasás világába. Elég sok szülőtől hallom, hogy hiába meséltek sokat a gyereküknek pici korukban, nem akar úgy/annyit olvasni önállóan, mint amennyi jó lenne.

Pedig a kulcs az lenne, ha nem kényszerből, hanem kíváncsiságból foglalkozna a gyerek a betűkkel. Ezért nagyon jó, ha már kicsi korban, akár óvodásként sok betű van a gyerek környezetében. Nem, nem azt mondom, hogy tanítsuk meg őket olvasni, de ha kérdez, ne zárjuk el tőle a tudást.

A Betűdekor betűkészletben a teljes magyar ábécé megtalálható 18 féle színben. Sárga, krémsárga, barack, világos narancs, narancs, piros, világos rózsa, rózsa, pink, világos lila, lila, világos kék, király kék, sötét kék, türkiz, lime zöld, fű zöld, sötét zöld. További részletek ITT

Az ilyen (Betűdekor) fajátékokat öröm kézbe venni, jó velük játszani. Szépek, biztonságosak a gyerekkézben, igényesek. Nem elvont dolgok egy papíron, hanem konkrét, megfogható tárgyak. És megmozgatják a fantáziát. Amikor a négy évesem kézbe vette a D betűt, és megkérdezte „Ez melyik betű?”, rögtön jöttek rá a játékok: keressünk D betűvel kezdődő tárgyakat a lakásban, Melyik állat neve kezdődik D-vel? Milyen ételeket ismersz, amiben benne van a D? stb. Az ilyen és ehhez hasonló játékokon keresztül barátokká válnak a betűk, és mire iskolába ér ismerősként köszönnek rá.

A fabetűk hátán ragasztó van, ezért falra tehető, nagyon dekoratív díszítés. Ha pedig mondjuk akasztó fölé tesszük, vagy a szoba ajtajára írjuk ki a gyerek nevét, akkor minden nap látja, így vésődik be a tudás a kis fejecskéjébe. Persze akár óvodákban, iskolai osztálytermekben, folyosókon is lehet vele dekorálni. Néha apró dolgokon múlik csak, hogy egy szoba vagy terem ízléses és jó benne lenni – pont az ilyen dekorációk teszik otthonossá és egyedivé a teret.

Színes betűkkel álmodom... - gyerekszoba dekorációs tipp