Egy gyermek életében a születésnapi zsúr fontos élmény. Ilyenkor tényleg ő van a középpontban, úgy érezheti magát, mint egy ünnepelt kiskirály vagy kiskirálylány. A jelenlegi tendencia azt mutatja, gyakrabban fordul elő, hogy a szülő túlzásokba esik, és presztízskérdést csinál az eseményből. A méregdrága ajándékhalom mellett olyan látványelemekkel és programsorozatokkal rukkol elő, ami egy felnőtt ingerküszöbét is szétveri. Ugráló vár, pónilovaglás, emeletes marcipántorta és a vetélkedők végeláthatatlan sora éppen a lényegről veszi el a fényt: az ünnepeltről.
A kevesebb több
A kisgyerek életében “a kevesebb, mindig több” elve hatványozottan igaz. Emlékezzünk, hogy gyermekünk kisbabaként is akkor érezte jól magát, ha a nap folyamán a nyugalmas órák és az érdekes új élmények száma arányosan oszlottak meg. Gyermekünk étkezési kultúrájának megalapozásánál is az volt a követendő szempont, hogy egyszerre egy új ízzel ismertessük meg, és napokon át hagyjuk, hogy kóstolgassa, megszeresse azt. És bár egy születésnapi zsúr más, mint a hétköznapi étkezés – ezt mi is jól tudjuk -, még se várjuk el a gyerektől, hogy egy több fogásos luxus vacsora menüjét egyenes háttal egye végig. Továbbá ne nyújtózzunk nagyobbat annál, mint amennyit a pénztárcánk és az ízlésünk elbír.
Mi legyen a menü?
Sokat segíthetünk magunknak a menü összeállításakor, ha gyerekfejjel gondolkozunk. A nass és az édesség olyan duett, aminek a kicsik – persze sokszor mi is – nehezen állnak ellen. A kölesgolyó vagy a zöldségcsipsz ipari csipsz helyett, a házi müzliszelet vagy a zabkeksz csokoládé helyett, mind jó megoldás. Igyekezzünk a szénhidrátot és a cukrot kevésbé erőltetni, hiszen ezek hosszútávon koncentrációzavart és hiperaktivitást is okozhatnak, rövidtávon pedig n+1, cukorsokktól szétpörgött eső-kelő kölyköket. Inkább törekedjünk arra, hogy teljes értékű finomsággal tömjék meg a hasukat a zsúr nyugisabb perceiben. Egy-egy jól kitalált, gyorsan és ízletesen elkészíthető étellel könnyíthetünk háziasszonyi teendőinken. Íme, a mi ajánlatunk.
Hamis lazackrémmel töltött sonkatekercs
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 doboz natúr krémsajt (lehet kecskesajtos is)
- 4 sárgarépa, lereszelve
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 csokor friss metélőhagyma, finomra aprítva
- 1 csokor friss petrezselyem, finomra aprítva
- 1 csipet só
- őrölt fekete bors
- őrölt szerecsendió
- 12-15 csirkemellsonka
A krémsajtot a reszelt sárgarépával, a fokhagymával, a metélőhagymával és a petrezselyemmel összekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk, és a szerecsendióval ízesítjük. A krémet a sonkaszeletekbe töltjük, és csinosan feltekerjük.
Július 2-től keressék július-augusztusi lapszámunkat!
MOST AJÁNDÉK NŐK LAPJA EGÉSZSÉG MAGAZINNAL!
A tartalomból: A fruktózintoleranciáról bővebben – Fagylalt hatféleképpen – Hogyan éljük túl a kánikulát? – Sárgadinnye és sárgabarack: hogy le ne égjünk! – 7 üdítő nyers leves – Hűsítő gabonapudingok édesen és sósan – Zöldségfasírtok: gyerek-kedvencek nyárra – Egészséges finomságok a strandra – Babavárás kánikulában – Gyümölcsfogyasztás cukorbetegen – Glutén- és laktózmentes nyári finomságok
Előfizetőinknek szórakoztató nyári olvasmánnyal kedveskedünk!
Forrás: Ízek és Érzések