Gyerek

Termékteszt: szúnyog- és kullancsriasztó szerek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 21 különféle közvetlenül bőrre és ruhára fújható, kenhető folyékony szúnyog- és/vagy kullancsriasztó szerek hatóanyagát vizsgálta meg.
2016. Május 26.

Eredmények

A TVE által vizsgált 21 rovarriasztó ((magyar nyelvű internetes oldalakról is megrendelhető ill. szupermarketekben, drogériában kapható) közül 7 termékben volt DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) hatóanyag, amely nagyobb mennyiségben használva egészségügyi szempontból problémás lehet.

A DEET-hez hasonló, de újabb fejlesztésű, és kevesebb problémával összefüggésbe hozott vegyület a pikaridin. Talán ennek a használata jelenti a legkisebb egészségügyi kockázatot. Öt termékben volt ez a hatóanyag.

Hat termékben találtak természetes eredetű, az eukaliptuszban is megtalálható vegyületet a P-mentán-3,8-diolt. Ez a hatóanyag arra érzékenyeknél allergén hatású lehet, de a nem érzékenyek számára kevésbé kockázatos terméket, jó választási lehetőséget jelent.

Egy termék csak növényi illóolajokat tartalmazott, amely szintén az arra érzékenyeknél okozhat allergiás tünetet, és hatékonyságuk is valamivel alacsonyabb, de a fentihez hasonlóan az arra nem érzékeny fogyasztóknak kisebb egészségügyi kockázatú alternatívát jelent a szintetikus pl. DEET tartalmú termékhez képest.

A pontozás során 13 termék ért el 13 pontot, ezek használata ajánlható a szúnyogok és kullancsok elleni védekezéshez. Jó hír, hogy alacsony és közepes árkategóriában is találunk ajánlható szúnyogriasztót, de a drágábbak között is van kerülendő termék.

Az egyes termékek, hatóanyagok használhatósága (hatóidő, rovarriasztó hatás) eltérő. Az esetleges allergén, irritáló hatások esélye a szakirodalom alapján nem túl magas, de az érintett személyeknél a problémás hatóanyag kerülése javasolt. Gyermekek esetén célszerű a vegyszermentes megoldásokra törekedni.

Szúnyogriasztó vagy szúnyogirtó?

Fontos, hogy vásárlás előtt mindig olvassuk el a termék nevét, címkéjét! Ugyanis a boltokban és a webáruházakban egymás mellett találhatók a szúnyogriasztók és a szúnyogirtók, de az is előfordulhat, hogy a webáruház tévesen tünteti fel a termék nevét és rovarriasztóként árul rovarirtó szert. Holott nagy különbség van a két termékcsoport között. A ma már igen népszerű és széles termékpalettával bíró (konektorban használható) elektromos szúnyogirtók is ide tartoznak, de vannak a fentiekhez hasonló fújós kiszerelésű rovarirtók is.

A rovarirtó készítmények piretroid típusú irtószereket tartalmaznak, amely a rovarok mellett az emberre ill. a természetbe kijutva a vízi élőlényekre is mérgezőek. Ha fontos a saját és környezetünk egészsége, inkább válasszunk rovarriasztó terméket rovarirtó helyett.

A teljes teszt a TudatosVásárló.hu oldalon olvasható.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete