A 13 eper- vagy epres jégkrém vizsgálatakor kritikus anyagot nem találtak, de szinte mindegyik tartalmazott állagjavításra használt allergizáló adalékot. Kifogásolták, hogy a vizsgált jégkrémek közül csak 4 készült tejszínnel, a többihez tejsavóport használtak. Az egyesület szerint indokolatlan, hogy 2 kivétellel mindegyik termék tartalmazott mesterséges aromákat, noha – mint írták – jó minőséget ezek nélkül is el lehet érni.
Az olcsóbb, literenként 350 és 800 forint közötti termékek szinte alig, akár 1 százaléknál is kisebb arányban tartalmaznak gyümölcsöt, de a legdrágábbaknál is legfeljebb 20-26 százalék volt az epertartalom – idézi az MTI a Tudatos Vásárlók Egyesületét.
A közlemény szerint a fogyasztók sokszor nem tudják, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv szerint csak 15 százalék feletti gyümölcstartalomnál lehet a termékeket gyümölcsjégkrémnek nevezni. Ennél csekélyebb aránynál a gyümölcsös jégkrém, aroma felhasználásával készült termékekre pedig a gyümölcs ízű jégkrém megnevezés kötelező.
A vizsgálat eredménye a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink:
- Felére csökken az üdítők cukortartalma
- Három jel, hogy a gyermeked túl sok cukrot eszik
- A gyümölcslé és a müzli miatt esznek túl sok cukrot a kicsik
Forrás: MTI