Gyerek

Új suli indul művészpalántáknak!

Tehetségesen rajzol, énekel, táncol, de még bizonytalan abban, hogy mi legyen, ha nagy lesz? Éppen neki találták ki ezt az új sulit! Kukkantsunk be együtt!
2011. December 06.

A Budapest Kortárs Művészeti Gimnázium 2012 szeptemberében nyitja meg a kapuit a gyerkőcök előtt. Jelenleg tehát azok dörzsölhetik össze a tenyerüket, akinek jövőre lesz hetedikes a gyerekük. Az iskola felmenő rendszerben szaporítja az osztályait, vagyis két év múlva hetedik és nyolcadik is indul. Az új iskola a régóta működő, méltán híres táncművészeti szakközép- és főiskola mellett kap helyet az óbudai központban.

– Aki a szakközépbe vagy a főiskolára jelentkezik, az készüljön arra, hogy akkor fogja jól érezni magát, ha biztos benne: táncos szeretne lenni – mondja Angelus Iván, az iskola vezetője. – A kisgimnáziumot viszont azoknak ajánljuk, akik még bizonytalanok, és szeretnének két évet adni maguknak, hogy megerősödjenek döntésükben, vagy éppen abban, hogy más utat kell keresniük. A gimnáziumi osztály a kiscsoportos közismereti oktatás mellett táncos, képzőművészeti és zenei képzést is nyújt. Ha a gyerek a művészet mellett döntött, akkor képzőművészeti, zenei vagy táncművészeti szakközépiskolában folytathatja a tanulmányait, középiskolai felvételi után.

Ilyen egy-egy óra

A december elsejei nyílt napon körülnéztünk a saját hetedikesemmel (aki ezáltal csak a szakközépre pályázhat…), és csodát láttunk.

A középiskolások táncórái közül Lőrinc Katalin Graham-órájára ültünk be. (A Graham itt nem egy lisztfajtát jelez, hanem az első modern tánctechnikát, amelyet Martha Graham alkotott meg.) Aki nem ért a tánchoz, annak is feltűnt, milyen jó a viszonya a diákokkal, és milyen csodát tud kihozni belőlük. Fegyelmezett, mégis oldott hangulatot teremtett, amit sok pedagógus megirigyelhetne.

A néptáncórát Farkas Zoltán „Batyu” tartja, rossz nyelvek szerint ő a világörökség része. Valójában ma az egyik legismertebb táncpedagógus az országban. Az órán úgy érzem, neki nagyobb erőket kell bevetnie, mint kollégáinak, hiszen a mai gyerekek többsége nem ismeri a néptánc elemeit, de még a hangulatát sem nagyon. Szerencsére nem asszonykórussal próbálja megfogni a kamaszokat, a rock és a blues is alkalmas arra, hogy elmagyarázza, hova kerül a hangsúly egy lépésben.

Részemről most beiratkoznék, de sajnos egy generációval lemaradtam. Talán a lányom, ha nyolcadik után is úgy érzi. Irigylem…