Gyerek

Veszélyesebb a fogamzásgátló, mint hittük

Egy friss kutatás szerint lényegesen veszélyesebb mellékhatása van a fogamzásgátló tablettának, mint ahogy azt valaha is gondoltuk volna - állítják a University of Michigan munkatársai.
2017. Július 09.

A szakemberek a hét legismertebb és leggyakrabban felírt tablettát vizsgálták, és megállapították, hogy hatásukra négyszeresére nőtt a progesztin – a progeszteron szintetikus változata – vérszintje. Drasztikusan, mintegy 40 százalékkal nőtt továbbá az ún. etinil ösztradiol – a szintetikus ösztrogén – szintje is. A szintetikus ösztrogén megnövelheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

A kutatás vezető Beverly Strassmann humánbiológus szerint ezzel együtt sem kell a nőknek lemondania a fogamzásgátló tablettáról, mivel a védekezés egy rendkívül hatékony módja, aminek számos előnye is van orvosi szempontból. Úgy gondolja, a friss felfedezésnek inkább a fogamzásgátló tabletták komplexebb analízisét kellene szolgálniuk, mivel idővel épp a tabletta segítségével lehet minimalizálható a mellrák kockázata.

„Nem történt elég fontos előrelépés a fogamzásgátló tabletták első generációjának felfedezése óta, a gyógyszergyártó cégeknek nem volna szabad a babérjaikon ülni. Ne feledjük, hogy világszerte milliók szedik a tablettát” – mondja Strassmann professzor, akinek csapata 12 korábbi tanulmányt hasonlított össze, hogy a fenti eredményekhez jusson.

Forrás: Medipress