Gyerek

Vonjuk be az ovist az otthoni teendőkbe!

Amikor végiggondoljuk nyári szünetét töltő gyermekeink napi programját, ritkán jut eszünkbe, hogy most van időnk elmondani és megtanítani nekik, miért fontos a lakás és saját holmink rendben tartása, és koruknak megfelelően, hogyan segíthetnek ebben.
2014. Július 17.

1. Csinálja meg az ágyát

Rendben tartani azt a helyet, ahol alszik, a legtökéletesebb első lépés a kötelességek megtanulása terén. Nem nagy feladat, de azonnali, látható eredménnyel jár. Ne feledjük el megdicsérni akkor is, ha nem teljesen úgy áll a párna és a takaró, ahogy azt mi szoktuk csinálni.

2. Öltözködés

Sok óvodás korú gyermeket még mindig a szülei öltöztetik, legtöbbször azért, mert így gyorsabban elkészülnek. Nyáron jó esetben nem rohanunk sehova, így itt az ideje, hogy gyermekünk megtanulja egyedül kiválasztani a ruhát, amit fel szeretne venni, önállóan felöltözni és a levetett pizsamát vagy otthoni ruhát összehajtva helyére tenni.

Ha szeptembertől lesz egy kisiskolás a családban, szüksége lesz az öltözködés rutinjára, hiszen a suliban már nem tudunk segítségére lenni. Minden nap gyakorolhatja a teljes átöltözést, cipőfűzést, ruha elpakolást. Ezen kívül meg kell tanulnia, hogyan vigyázzon a ruhájára, mert ha az iskolában gyorsan összekoszolja, abban kell maradnia egészen a hazaérkezésig.

3. Fürdőszoba és vécé

A szünidőben arra is van lehetőségünk, hogy elbeszélgessünk gyermekünkkel a mellékhelyiségek tisztaságának fontosságáról. Főleg fiúgyermekünknek lehetnek nehézségei a vécé használatával. Mondjuk el, mennyi munkától kímélnek meg minket, ha odafigyelnek a vécépapír, szappan, fogkrém és törölköző rendes használatára.

4. A saját szoba fontossága

Már óvodás gyermekünknek is fontos saját kis birodalma. Az a hely, ahol alszik, játszik, ahol a saját dolgait tartja. Minden anyuka jól tudja, hogy kipakolni sokkal jobban szeretnek gyermekeink, mint visszapakolni, egy idő után viszont már mozdulni sem lehet a játékoktól.

A nyári szünetben megtaníthatjuk, hogyan segíthet szobáját rendben tartani.

Most van idő arra, hogy napi rutinjukba beleillesszük a játékok elpakolását is, ami év közben, sokszor ránk maradt. Először segítsünk neki, csináljuk együtt, majd tanítsuk meg, hogy ez az ő feladata. Próbáljuk megállni, hogy nem pakolunk helyette.

Vonjuk be az ovis az otthoni teendőkbe! (Fotó: Europress)

5. Étel csomagolás

A tanév alatt iskolás gyermekünk kap majd reggelit, ebédet, uzsonnát az iskolában, nekünk a tízórairól, plusz folyadékról, egész napos kinti programok esetén pedig az elfogyasztandó szendvicsekről kell gondoskodnunk. Ahogyan az óvodai kirándulásokról, az iskolából is haza fogják hozni a magukkal vitt ételek egy részét, így itt az ideje átbeszélnünk, mi is kerüljön majd a csomagba. Mi az, amit szívesen fogyaszt, miért nem lehet folyamatosan édességeket enni, milyen a kiegyensúlyozott táplálkozás, hogyan tudja hidegen vagy melegen tartani a nála lévő folyadékot. A leendő iskolást a gyakorlati összeállítás rejtelmeibe is beavathatjuk.

6. A családi asztal megterítése

A kicsik örömmel fognak segíteni az asztal szép megterítésében. Ha nem is bízzuk rájuk a törékeny vagy szúrós evőeszközök, tányérok szállítását, megtanulhatják, mit, hova kell helyezni az asztalon. Gyakorlatban összehajthatják és elhelyezhetik a szalvétát, így büszkék lesznek majd arra, hogy ők is segítettek a terítésben.

7. Segítség a reggeli elkészítésében

A legelső étkezés a nap egyik legfontosabb momentuma. Szinte biztos, hogy gyermekeink előbb ébrednek, mint mi és farkaséhesen tombolnak az ágyunkon, hétvégén vagy szabadságunk alatt is.

Itt az ideje, hogy segítsenek a reggeli előkészítésében. A tanulást természetesen nem a rántotta elkészítésével kell kezdeniük, de iskolába menő gyermekünk már előkészítheti a hűtőből a dobozos tejet, felvágottat, sajtot, zöldségeket, gyümölcsöket. A kisebbek azzal segíthetnek a legtöbbet, ha nyugodtan leülnek a székükre és türelmesen megvárják, míg elkészítjük a reggelit.

8. Mosogatás

Bár a mosogatásban még nem vehetnek részt, sokat segíthetnek azzal, ha azt a tányért, poharat, amit étkezésnél használtak, kiviszik a konyhába, vagy odaadják a kezünkbe, a koszos szalvétát kidobják a szemetesbe. Erre a mozdulatsorra azért van szükség, hogy megtanulják, az edények sem tisztulnak maguktól.

9. Autómosás

Akár jutalommá is tehetjük, hogy nagyobbacska gyermekünk segíthet a családi autó lemosásában. Minden gyermek szeret vízzel, habbal játszani, főleg egy meleg nyári napon. Keressünk valami jó zenét az autó rádióján, töltsünk meg egy vödröt szappanos vízzel, adjunk hozzá néhány törlőrongyot és engedjük, hogy korának megfelelően kisebb-nagyobb részt lemoshasson az autón. Természetesen mindezt folyamatos felügyeletünk alatt.

10. Munka a kertben

Ha kert is tartozik a lakásunkhoz, egész évi feladatunk rendben tartani. Gyermekeink, életkoruk szerint kivehetik részüket a kinti munkából. Nyáron lehetőségünk van könnyebb feladatokra megkérni őket, mint a locsolás, ami jó móka lehet, a kisebbek szedhetnek velünk zöldséget az ebédhez. A kerti munka abban is segít, hogy megtanítsuk gyermekeinknek az élő környezetre való odafigyelést is.

Kapcsolódó cikkeink: