Gyermekbetegségek

Ételintolerancia: tünetek és kezelés gyerekeknél

A gyermekkori ételintolerancia kivizsgálása és kezelése nagy körültekintést igényel, hiszen - fejlődésük zavartalansága érdekében - a változatos étkezés az ő esetükben rendkívül fontos.
2017. Június 30.

Az ételallergiáról

Ételintoleranciát számtalan étel vagy alapanyag kiválthat.

Ide tartoznak az ártalmatlannak tűnő gyümölcsök, a tej, sajtok, füstölt áruk, de a különféle olajos magvak, a tojás, a paradicsom, fűszerek is okozhatnak ételintoleranciát.

Az ételintolerancia bármely életkorban kialakulhat. Ezek közül gyermekkorban a laktózintolerancia, azaz tejcukor-érzékenység a leggyakoribb és legismertebb. Általában 5 éves kor feletti jelentkezik, de egyéb betegséghez kapcsolódva (pl. súlyos hasmenés, antibiotikum szedése) átmenetileg akár már csecsemőknél is felléphet.

Jó tudni!

Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával. Az ételallergia egy olyan – fehérjékre kiváltódó – immunrendszer közvetítésével létrejövő reakció, ami – a legsúlyosabb esetben – akár halálos is lehet. Ételallergia esetén olyan – az allergiákra jellemző tünetek – jelentkezhetnek mint a csalánkiütés, az ekcéma, az orrfolyás, a fulladás vagy különféle hasi panaszok.

Az ételintolerancia ezzel szemben kisebb molekulájú kémiai anyagokra jelentkezik, és az ételallergiával ellentétben lassabb lefolyású. Az ételintoleranciának nincs köze az immunrendszerhez, és nagyrészt enzimhiányon alapul. Tünetei is különböznek az ételallergia okozta tünetektől.

Az ételallergia tünetei és szövődményei

Az ételintolerancia lassú, elhúzódó elsősorban kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket okoz, úgy mint hasmenés, haspuffadás, hasi görcsök és néha hányás. A tüneteket befolyásolhatja az elfogyasztott étel mennyisége is. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy az ételintolerancia soha nem jár halálos szövődményekkel.Ezeket a tüneteket mindenképpen komolyan kell venni, hiszen rendszeres hasmenések esetén a gyermek akár kiszáradhat vagy fogyhat is, ami nagyon veszélyes. Emellett a hasfájás életminőséget rontó tényező is. A haspuffadás, gyakori szelek távozása – különösen, ha bűzös – kellemetlen helyzetbe hozhatja a gyermeket az óvodai és iskolai közösségben.

A gyomor-bélrendszeri tünetek mellett bőrelváltozások (bőrpír, ekcéma, kiütések) és magatartászavarok (hiperaktivitás, figyelemzavar, fáradékonyság) is felhívhatják a figyelmet erre a betegségre.

Az ételallergia diagnózisa és kezelése

Ételintolerancia gyanúja esetén keressük fel a gyermekorvost, aki a megfelelő szakorvoshoz irányít bennünket!

A problémát okozó ételekkel szemben speciális ellenanyag termelődik, melyről vérvizsgálat tud információt nyújtani. Ilyen vizsgálatot – gyermekek esetében – 2-3 éves kor felett érdemes elvégezni, hogy valós eredményeket kaphasson a szakorvos.

A gyermekek körében igen gyakori laktózérzékenység kilégzéses teszttel igazolható. Egy – a kilélegzett levegő összetételét elemző – készülékbe kell belefújnia a gyermeknek a tejcukor oldat megivása előtt, és azt követően 30 percenként 2-3 órán keresztül. A magasabb mért hidrogén értékek és a klinikai tünetek igazolhatják a laktózintoleranciát.

Ételintolerancia esetében a legfontosabb teendő a szakorvos által előírt diéta betartása, ami a panaszokat néhány hét alatt megszüntetheti.

A diéta során ki kell iktatni az étrendből azokat az összetevőket, amelyek a bélrendszert irritálhatják. Fontos, hogy a diéta minden esetben a szakorvosi felügyelet mellett történjen meg!

Ha nem javul a beteg állapota, felmerülhet, hogy mégsem az az étel okozza a tüneteket, ezért további vizsgálatok válhatnak szükségessé.

Ételintoleranciák esetén a hiányzó, vagy rosszul működő enzimet lehet illetve kell pótolni. Tejcukor érzékenységben például a laktáz enzimet használhatjuk, amely tabletta, csepp és por formájában van forgalomban.

Jó, ha minden szülő tudja

Ma már számtalan ételintolerancia tesztet lehet vásárolni, ugyanakkor az étel-allergiában jártas orvos igen ritkán alkalmazza ezeket a teszteket. Az allergia megállapítására ezek ugyanis nem alkalmasak, az intoleranciát pedig nem ezek segítségével lehet diagnosztizálni. Ezek a tesztek csak azt mutatják meg, hogy mely ételt fogyasztotta a beteg, ami a “lyukas bélnyálkahártyán” felszívódva ellenanyag termelést indít be a szervezetben.

Lektorálta: Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Kapcsolódó cikkeink:

Egyes baktériumok enyhítik az ételallergiás tüneteket

Ételallergia forintosítva