Kamasz

13 fok van az egyik suliban, a szülők háborognak

A tanárok is úgy látják: ilyen hidegben már nem lehet koncentrálni.
2022. Október 11.
13 fok van van az egyik suliban
13 fokra hűlt az iksola Nyitókép: Getty Images

Egy franciaországi iskolában a hideg dacára nem indították be a fűtést, hogy  spóroljanak, így 13 fokban kénytelenek tanulni a diákok – adta hírül az ATV a hiradó nyomán. Az egyik tanár elpanaszolta, „tizenhárom fokban a gyerekek egyszerűen képtelenek koncentrálni az órákon.” 

Franciaországban “energiaéberség kampány” indult, ettől 2 év alatt 10 százalékos energiaigény-csökkenést remél a kormány. Az intézményi spóroláson túl az otthonokban 19 fokot, a hálószobákban 17 fokot javasolnak. 

Itthon is spórolás van

 

A Magyar Közlönyben megjelent előirányzott hőfok a bölcsődékben, óvodákban, általános iskolákban 20 fok, a középiskolákban pedig 18 fok. (A szabályzás szerint a vízválasztó a 14. életév.)

Itthon vannak városok, ahol több iskola egy épületbe terelésével igyekeznek csökkenteni a fenntartási költségeket, máshol régi termálvizes fűtési rendszert élesztenek fel. Már volt olyan iskola (Fóton), ahol meleg teát osztottak, mert 18 fok alá ment a hőmérséklet, fűtést azonban még pár hétig nem kapcsolhatnak.

Országos szintű intézkedés, hogy az őszi szünet elmarad az iskolákban, és a téli szünet hosszabb lesz – december 22-től január 8-áig tart majd. Így ha a hidegebb időszakban otthon maradnak a gyerekek, szintén csökkenhet a fűtési költsége az intézményeknek.

Nyitókép: Getty Images