Kamasz

A hiteles tények felismeréséhez készített oktató videókat az Akadémia középiskolásoknak

A fiatalabb korosztály számára készített hasznos videókat új előadás-sorozatában a Magyar Tudományos Akadémia.
2024. Június 04.
diák laptoppal
(Kép forrása: Getty Images)

Honnan veheti észre valaki, ha hamis adatokkal és érvekkel próbálják manipulálni? Hogyan lehet eligazodni a rengeteg álhír és információ között? Mit tekinthetünk hiteles forrásnak? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre ismerhetik meg a választ a diákok a Magyar Tudományos Akadémia videósorozatából – írja az Eduline.

Az MTA Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban címmel tette közzé a rövid videókat, a Középiskolai MTA Alumni Program keretében készült előadás-sorozatból.

A videókban olyan alapvető kérdésekkel foglalkoznak a mai információs káoszban, amellyel a fiatal korosztályok is egyre nehezebben birkóznak meg – fiatal kutatók ezekre a kérdésekre keresik a választ az előadásokban.

„Az előadások eszmei szándéka az volt, hogy segítsük visszaállítani a tudományos világnézet tekintélyét, a tények és a szkepszis szerepét tisztázva az állandóan információkkal bombázó, megrendült bizalmú világban. Olyan témák jöttek elő, mint például a tények megbízhatósága és változékonysága az életben és a tudományban, a logikai következtetés ereje és tévedései, a statisztika meggyőző és becsapó ereje, vagy hogy mikor tér el a nyelvhasználat a logikustól, és hogyan élünk a meggyőzés és a befolyásolás eszközeivel” – idézi a portál a projekt szakmai irányítóját, Pléh Csaba akadémikust.

Az Akadémia közleménye szerint az előadások témái és az előadók a következők:

  • Mit értünk és érthetünk a tudományból? – Zemplén Gábor tudománytörténész
  • A befolyásolás nyelvi eszközei – Schnell Zsuzsanna kognitív nyelvész, kommunikációkutató
  • Következtetés vagy becsapás? – Kleiber Judit nyelvész
  • Min alapszik a tudomány, ha nem tényeken? – Tuboly Ádám Tamás tudományfilozófus
  • Kijózanító véletlenek – Keszthelyi Gabriella matematikus

A középiskolásoknak készített, de bármely korosztálynak ajánlott előadások az MTA YouTube-csatornáján érhetők el.