Kamasz

Báránykolbász, quinoa és fagyi: van, ahol így néz ki az iskolai menza

Az iskolai menza drága, cserébe még rossz is – írja cikkében az nlc.hu. A portál utánajárt, mit esznek a suliban más országokban a gyerekek.
2023. Augusztus 20.
menza
Illusztráció: Getty

 A menzával kapcsolatos rémtörténeteknek se szeri, se száma, amire sokáig annyi volt a vigasz, hogy nem a legjobb a kaja, de legalább olcsó. Azonban most már az olcsóság sem igaz, hiszen ha nincs három vagy több gyerek, és még gyermekvédelmi támogatásra sem vagy jogosult, akkor teljes áron 20 ezer forint körüli összegbe kerül egy hónapra a menza egy alsósnak.
Igaz, hogy ebben nemcsak az ebéd, hanem a tízórai és uzsonna is benne van, és azon lehet esetleg spórolni, hogy mi magunk csomagolunk ezekre a kisétkezésekre ételt a gyereknek, és csak az ebédet fizetjük be, de akkor is 10 ezer körül lesz az ebédbefizetés az iskolában.

A drágulás borítékolható volt

Várható volt, hogy lesz áremelkedés a menzán is, hiszen minden alapanyag duplájába kerül lassan, úgyhogy a 20-30 százalékos drágulás emiatt szakadt a nyakunkba. A menza drágulásának mértéke területenként eltérhet, leginkább attól függ, hogy az önkormányzatok mennyit tudnak átvállalni a szülőktől a különbözetre. A saját kerületemben nem túl sok sokat, mert szeptemberre 18 ezer forintot fizettem a menzára, amitől egy pillanatra azért le kellett ülnöm mélyeket lélegezni.

Röpke felmérésem során több szülő is azt nyilatkozta, hogy a drágulás mellett még nagyobb baj, hogy szörnyű az étel, amit ezért az árért a gyerekek elé raknak.
Szerencsémre ez az én gyerekeimnél például nem volt gond, annyira mindenevők voltak az általános iskolában, hogy még rajongani is tudtak egy-egy menzás kajáért. Azóta is hallgatom – pedig már kamaszok –, hogy miért nem tudok olyan finom tejbegrízt csinálni, mint a menzán volt, vagy hogy azt a zöldborsófőzeléket és paradicsomlevest sem tudom reprodukálni, pedig mennyire szerették. Valószínűnek tartom, hogy a menzakaják titka az alapanyagokon való spórolás, úgyhogy lehet, hogy kipróbálom legközelebb minél kevesebb tejből készíteni a tejbegrízt és nem agyalni a paradicsomlevesen a fűszerezéssel.

„A gyerekeim inkább éhen halnak”

A gyerekek többsége azonban nem olyan pozitív az iskolai menzával kapcsolatban, mint az én gyerekeim, úgyhogy a szülőknek főhet a feje, hogy sok pénzért még éhezik is a gyerek a suliban. Bár nem minden iskolában kötelező a menzát befizetni, de általában – főleg alsó tagozatban – nem opció az, hogy otthonról vigyen a gyerek főtt ételt és felmelegítsék neki az ebédnél a konyhán. Egy anya név nélkül mesélt arról, milyen problémái vannak a közétkeztetéssel: „A gyerekeim inkább éhen halnak, mint hogy megegyék a menzakaját. Nem tudom, miért taszítja őket ennyire, de teljesen felesleges befizetni őket, alig van olyan nap az évben, amikor úgy jönnének haza, hogy ettek a suliban ebédet.

Pedig amúgy itthon sem homárt eszünk lazaccal, a szokásos magyar konyhát viszem, olyan ételeket főzök, mint amiket a menzán is adnak, és itthon boldogan megeszik, ott meg elutasítják már ránézésre.

Kérdeztem a suliban, sajnos nem lehet olyat csinálni, hogy én küldjek be ételt a gyerekekkel ebédre, élelmiszer-biztonsági okokra hivatkozva utasították el a kérésemet. Ha valamilyen ételallergiája lenne a gyereknek vagy speciális diétára lenne szüksége, akkor szakorvosi igazolással kérhetnék külön ételt a számára. Szóval maradt az, hogy fizetjük a 10 ezreket a semmire a menzán.”

Menza más országokban

Itthon a menza nem épp pozitív tehát, de mi a helyzet a világ többi részén? A Scarymommy magazin feltette a körkérdést az olvasóinak, akik küldtek példákat az iskolai étkeztetési programokról több országból is.

„Kanada, Mexikó és Argentína azon országok közé tartozik, ahol jellemzően nem szolgálnak fel déli iskolai étkezést – olvashatjuk a körképben. – Az utóbbi kettő esetében ez elsősorban a hagyományos iskolai napirendnek tudható be.

A gyerekek gyakran vagy délelőtti vagy délutáni iskolai oktatáson vesznek részt, így lehetőségük van otthon ebédelni.

Az otthoni ebédelés jól hangozhat, de az élelmezési bizonytalansággal küzdő családok számára ez a hiány káros hatással lehet a gyermekek egészségére (nem is beszélve a szülőkre nehezedő plusz stresszről, amit a további étkezés biztosítása jelent). Mivel tény, hogy a megfelelő táplálkozás hozzájárul a jobb tanulmányi sikerhez, nem volt meglepő, hogy a tanulóknak a legegészségesebb iskolai étkezést kínáló országok közül néhányan a legjobb oktatási rendszerek közé tartoznak.”

Belgium

„A gyerekek itt nagyon alapvető, kevés hozzávalóból készült ebédet kapnak. És nincsenek üdítő- vagy snack-automaták” – Thomas N.

Példák tipikus menzai ételekre:

  • frissen főtt leves;
  • csirke vagy hús rizzsel vagy burgonyával, hal (péntekenként) és zöldségkörettel;
  • friss gyümölcs és joghurt;
  • fagylalt, puding, sütemény desszertként (péntekenként).

Ha kíváncsi vagy rá, mit adnak a menzán Finnországban, Franciaországban vagy Japánban, KATTINTS a cikk folytatására!