Kamasz

Veszélybe került a cukorbeteg gyerekek táboroztatása

Számos szervezet dolgozik beteg gyerekekért, a JDH Alapítvány azonban azért különleges, mert azok a fiatalok, akik tőlük segítséget kapnak, sok esetben később maguk is segítőkké válnak. Magyarországon egyedülálló módon már több mint harminc éve szerveznek cukorbeteg kis- és nagykamaszok számára edukációs nyári táborokat. Most először azonban elmaradhat a tábor, mert az alapítvány bankszámlájáról minden pénzt elloptak – számolt be róla a HáziPatika.com-on megjelent írásában Nemes-Mozer Mária.
2023. Április 29.
cukorbetegség kamaszkorban
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Az érintett gyerekek speciális ellátást igényelnek, más táborokban nem fogadják őket, vagy a szülők nem engedik őket olyan közegbe, ahol nem biztosított számukra a szakszerű ellátás. Ezért lenne fontos, hogy idén is részesei lehessenek a balatonfenyvesi tábori élményeknek. Az alapítvány bankjának védelmi rendszerét azonban ismeretlen tettes feltörte, a folyószámlán tartott, sokévnyi támogatásból összegyűlt 16 millió forintot pedig két részletben átutalta egy másik számlára. A rendőrségi és a banki vizsgálat jelenleg is folyamatban van, ennek időtartama bizonytalan. A jelenlegi helyzetben tehát – finanszírozási háttér hiányában – veszélybe került az idei táboroztatás lehetősége – mondta el a HáziPatika.com-nak Dr. Blatniczky László, a JDH Alapítvány elnöke, a Budai Gyermekkórház diabetológus főorvosa.

„Azért csinálom, mert amit én kaptam gyerekként – tudást, szeretetet – azt szeretném továbbadni és megtanítani a gyerekeknek, hogy még ha mások is, mint a társaik, fogadják el magukat olyannak, amilyenek – emelte ki Budai Martin, aki 9 éve segíti a cukorbeteg gyerekek táboroztatását. Szerinte nagyon fontos, hogy minden beteg érezze: nincs egyedül a problémájával. Martin a boldog, csillogó szemű gyerekek láttán mindig azt érzi: van értelme annak, amit csinál.

Más táborokban nem nyaralhatnak

A Juvenilis-Diab-Help (JDH) Alapítvány önkéntesei több mint harminc éve minden nyárra megszervezik azt a tábort, ahol ötven-hatvan 1-es típusú diabétesszel élő gyerek tölthet el egy felejthetetlen hetet a Balaton partján, a II. kerületi önkormányzat üdülőjében. Ezek a gyermekek nagyon nehéz helyzetben vannak abból a szempontból, hogy speciális étrendet és egyedi inzulinkezelést igényelnek, amit máshol nem tudnak nekik biztosítani. „Ez egy edukációs tábor, ahol megtanítjuk nekik, hogyan érhetik el, hogy vércukorszintjük a normál tartományban mozoghasson. Szakápoló, dietetikus és pszichológus is foglalkozik a gyerekekkel, akik minden nap oktatáson vesznek részt” – mondta el a portálnak Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna házi gyermekorvos, aki az alapítvány képviselője, és táboroztatóként, tábororvosként, majd táborvezetőként járta végig a ranglétrát.

A gyermekdiabetológus tapasztalatai szerint a gyerekek sokat profitálnak a táborban eltöltött egy hétből, mert ezalatt jelentősen javul a vércukorszintjük, amit az azt követő hónapokban is nagyjából tartani tudnak. Természetesen – tette hozzá – az együtt töltött egy hétbe a kezelés, az önmenedzselés mellett sok minden más is belefér: rengeteg sportprogram, vetélkedő, társasjáték, kézművesség is vár a résztvevőkre.

A HáziPatika.com cikkéből még többet megtudhatsz a táborban a gyerekekkel foglalkozó, maguk is diabétesszel küzdő edukátorok és az alapítvány önkéntes táborvezető csapatának munkájáról, ha IDE KATTINTASZ a folytatásért!