Kamasz

Ennyit nőttek a nyelvvizsgaárak az elmúlt évben

Van olyan nyelvvizsga is, aminek egy év alatt negyven százalékkal nőtt az ára.
2023. Június 13.
szótárral nyelvtanulás
(Kép forrása: Getty Images)

Alig találni olyan nyelvvizsgaközpontot, ahol 50 ezer forint alatt tehetünk középszintű nyelvvizsgát valamilyen idegen nyelvből, miközben a nyelvvizsgázók száma az elmúlt három évben drasztikusan csökkent, írja az Eduline portál.

Az Eduline követte a nyelvvizsgák árainak változását az elmúlt évben.

A portál szerint először a koronavírus miatti nyelvvizsga-amnesztiák nehezítették a nyelvoktatási szektort, és az intézkedés miatt a nyelvvizsga központok több száz, ha nem több ezer nyelvvizsgázótól estek el. 2022-ben jött a kata (kisadózó vállalkozók tételes adója) megszűnése a vizsgáztató tanárok költségeit emelte meg.

Az első áremelés a legtöbb Eduline által vizsgált nyelvvizsgaközpont esetében tavaly nyáron, vagyis 2022 júliusában és augusztusában volt. Az ELTE Origo Nyelvvizsgaközpont ekkor 35 ezer forintról 40 ezer forintra emelte a középszintű, komplex nyelvvizsgák árát, de emelkedtek a részvizsgák árai is 3500 forinttal. Hasonló mértékű emelkedés volt a Language Cert-nél, ahol 40 900 forintról 44 900 forintra emelkedtek a komplex B2-es vizsgák árai, míg a rekorder az Euroexam lett, 39 500 forintról 46 500 forintra nőtt a vizsgák díja. Rozgonyi Zoltán, az Euroexam vizsgaközpont vezetője, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke októberben azt nyilatkozta a portálnak, hogy télen újabb, akár 15 százalékos drágulás is lehet a rezsiköltségek miatt, ami be is következett.

Tavaly decemberben megszavazták a felsőoktatási törvény módosítását, és törvénybe foglalták, hogy 2024-től többé nem lesz kötelező a nyelvvizsga a diplomaszerzéshez, amiről ehelyett az egyetemek dönthetnek.

Rozgonyi Zoltán szerint az egyetemek többsége akkor – a keresztfélévben végző hallgatók miatt – “lóhalálában” ismét amnesztia mellett döntött, az idei felvételire már kialakult egy a korábbinál sokkal átláthatóbb, a hibákat kiküszöbölő szempontrendszer.

A szakember elmondta a lapnak, hogy a felsőoktatási törvény módosítása miatt azt tapasztalták, hogy eddig körülbelül 15 százalékkal csökkent az egyetemista korú nyelvvizsgázók aránya, amit azonban jelentős mértékben tompít az, hogy az átalakított pontrendszernek köszönhetően – amely egyértelműen vizsgázásra buzdítja a diákokat – a végzős középiskolások felől növekedni látszik a vizsgázók száma.

Ettől azonban – ha nem is olyan nagy mértékben – de a csökkenés továbbra is jelen van, és eközben a nyelvvizsgaközpontoknak ugyanannyi munkájuk van a feladatlapok összeállításával és a tanárok megfizetésével, mint 2019-ben még 124 ezer vizsgázóra, de 2022-ben már csak 82 ezer főre jutott. Így a vizsgák árai továbbra sem álltak meg.

Az Euroexam jelenleg továbbra is 49 900 forinton stagnál, az Origó nyelvvizsgák árai középszinten elérték az 50 ezer forintot – ami 43 százalékos növekedést jelent a tavaly nyári 35 ezer forintos vizsgadíjhoz képest –, a Language Cert jelenleg 47 900 forintba kerül, míg a Cambridge nyelvvizsga ára középszinten 55 ezer forint. Rozgonyi Zoltán szerint pedig az sem kizárt, hogy a közeljövőben a nyelvvizsga piac is inflációkövető emelkedésre áll át.