Kamasz

Ifjú hercegnők, akik hamarosan Európa uralkodói lesznek

Míg az Egyesült Királyságban három férfi is várakozik a trónra (Károly, Vilmos és György herceg), addig számos Európai királyi családban lányok a trónörökösök!
2022. Szeptember 06.
európa hercegnői
európa hercegnői

Azt nem is olyan régen már sorra vettük, hogy kik azok az ifjú Európai hercegek, akik hamarosan uralkodók lesznek, most azonban itt az ideje, hogy a lányokról beszéljünk!

Spanyolországban 2014-ben mondott le a trónról I. János Károly, azóta pedig a fia uralkodik. VI. Fülöp néven. Ő egy riporternőt vett feleségül, akit ma már Letícia királynéként ismerünk. A házaspárnak két lánya született, a trónörökös Leonóra hercegnő, aki októberben lesz 17 éves, és a húga a 15 esztendős Zsófia. A helyzet az, hogy Leonóra már két éve tart egyedül is beszédeket hivatalos eseményeken. Igazán okos és gyönyörű ifjú hölgy lett, akit apja és nagyanyja készít fel a ráváró feladatokra.

Spanyolország királyi és lánya Leonóra

VI. Fülöp király és a trónörökös Leonóra (fotó: Raul Terrel/Europa Press via Getty Images)

 

Utazzunk most Norvégiába, ahol Harald király idén ünnepelte a 85. születésnapját. Őt majd a fia, Haakon herceg követ a trónon, ám neki a legidősebb gyermeke egy lány, nevezetesen Ingrid Alexandra hercegnő. Ő a második a trónöröklési sorban és már 18 éves, amikor pedig megörökli a koronát, ő lesz Norvégia második királynője. A fiatal hercegnőnek saját irodája van a királyi palotában, és bár egyre több ülésen és rendezvényen vesz részt apjával, azt többször is kiemelte, hogy jelenleg az iskola számára az első. Ingrid jó tanuló, egyetemre készül és két fiú testvére van.

Ingrid Alexandra norvég hercegnő

A hivatalos portré, ami a hercegnő 18. születésnapjára készült (fotó: Ida Bjørvik – Handout/Getty Images)

A belga Erzsébet hercegnő a jelenlegi uralkodó Fülöp király legidősebb gyermeke. Erzsébet az ország első számú trónörököse. Hamarosan pedig nagy bulit tarthat, hiszen októberben lesz 21 esztendős. A hercegnő nem riad meg a kihívásoktól. Egy évet töltött a Királyi Katonai Akadémián, ahol társadalom- és hadtudományi tanulmányokat folytatott, idén nyáron pedig az akadémia terepgyakorlatán vett részt.

Erzsébet belga hercegnő

Erzsébet hercegnő nem riad vissza katonai kiképzéstől (Fotó: Sylvain Lefevre/WireImage)

Svédországban jelenleg XVI. Károly Gusztáv király fején van a korona. Bár az uralkodó három gyermek apja, a legidősebb Viktória hercegnő fogja majd örökölni a koronát. Ő egy fiú, és egy lány édesanyja, de mivel a lánya, Esztella hercegnő az idősebb, így ő került a trónöröklési lista második helyére. Esztella 10 esztendős, és legjobb barátnőre tett szert nagybátyja, Károly Fülöp herceg feleségének személyében. Gyakran mennek közösen koncertre, és a királyi rendezvényeken is igyekszik a fiatal nagynéni közelében lenni.

Esztella svéd hercegnő

Esztella svéd hercegnő, mögötte édesanyja Viktória koronahercegnő és nagyapja XVI. Károly Gusztáv király (fotó: Ole Jensen/Getty Images)

Hollandiában már 2013 óta Vilmos Sándor király uralkodik, aki anyját követte a trónon. Neki három gyönyörű lánya van, akik közül a 18 éves Katalin Amália a legidősebb. Az első számú trónörökös hercegnő idén ősszel kezdi meg tanulmányait az Amszterdami Egyetem en, ahol politológiát, pszichológiát, gazdaságtudományokat és jogot fog tanulni. Bár mióta betöltötte a 18. születésnapját, mint trónörökös, évente 2 millió dolláros juttatás járna neki, ő azonban visszautasította ezt.

Levelében, amit a holland miniszterelnöknek írt úgy fogalmazott, hogy kényelmetlennek tartaná elfogadni az összeget addig, amíg tanul és nem tud minden hivatalos kötelezettségnek eleget tenni. Ráadásul más diákok sokkal nehezebb helyzetben vannak, így nem fogadta el a rangjával járó járadékot. Cladia de Breij életrajzírónak a hercegnő úgy fogalmazott, hogy még nem érzi magát készen arra, hogy királynő legyen, és ha bármi történne a közeljövőben az édesapjával, akkor csakis az édesanyjával segítségével vállalná a ráháruló feladatokat. „Éppen ezért azt mondom mindig apámnak, hogy étkezzen egészségesen és sportoljon sokat!”

Katalin Amália hercegnő és Vilmos Sándor király

Katalin Amália hercegnő és Vilmos Sándor király (fotó: P van Katwijk/Getty Images)

Koronás osztálytársak

A spanyol trónörökös Leonóra hercegnő egy Walesben található bentlakásos iskolában tanul, ahol nem más az osztálytársa, mint a holland király 16 éves középső lánya, Alexia.