Kamasz

Ezt gondolják szülők a kilenc órás iskolakezdésről

A Pénzcentrum nem reprezentatív, augusztusban végzett Iskolakezdés 2023 című kutatásában kérdezett rá arra, hogy támogatnák-e a válaszadó szülők a 8 órás helyett a 9 órai iskolakezdést.
2023. Szeptember 12.
ébredés
(Kép forrása: Getty Images)

A 9 órás iskolakezdésnek törvényi akadálya nincs, ugyanis Magyarországon a pontos időpontját nem határozza meg jogszabály, sőt a szakemberek szerint a gyerekeknek még jót is tenne, ha többet pihenhetnének – írja a Pénzcentrum portál, ami saját, nem reprezentatív iskolakezdési felmérésében még rá is kérdezett az érintett szülőknél arra, hogy támogatnák-e a 8 órás helyett a 9 órai iskolakezdést.

A lap szerint törvényi akadálya nincsen annak, hogy a diákoknak egy órával később kelljen iskolába menniük, hiszen az iskolakezdés pontos időpontját nem határozza meg jogszabály. A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 16. § (1) bekezdése szerint az első tanítási órát reggel nyolc óra előtt – az iskolaszék, ennek hiányában az iskolai szülői szervezet, közösség és az iskolai diákönkormányzat véleményének kikérésével – legfeljebb negyvenöt perccel korábban lehet megkezdeni, de ennél konkrétabbat nem határoz meg, olvasható a portálon.

Ahogy a Pénzcentrum is rávilágított, az, ha az iskola egy órával később kezdődne, sok család életét nagyban befolyásolná, ezért a portál az ő véleményüket is kikérte.

A felmérésük alapján a válaszadó szülők nagyobb része (56,18 százalékuk) ezt a lehetőséget ma még elutasítja, a férfiak nagyobb arányban, mint a nők. Iskolai végzettség tekintetében nagy különbséget nem tapasztaltak, de azt megállapították a felmérésből, hogy minél több évet járt valaki iskolába, annál valószínűbb, hogy hajlana a lehetőség felé. A gyermekek száma szerint pedig leginkább a nagycsaládosok lennének nyitottabbak a későbbi időpontban kezdéshez. A Pénzcentrum felméréséből készült grafikon a portálon megtekinthető.

A Gyerekszoba.hu nemrégiben arról kérdezte az olvasóit, hogy nekik hány órakor kell kelteniük a gyermekeiket ahhoz, hogy beérjenek velük az iskolába. A válaszok alapján készült írást itt olvashatjátok.