Kamasz

Felsőoktatási felvételi: fontos határidő jön

Jövő hét szerdáig, július 12-ig tudnak a felsőoktatásba felvételizők sorrendet módosítani, és a dokumentumpótlásra is eddig van mód.
2023. Július 06.
iskolás
(Kép forrása: Getty Images)

Július 12-ig pótolhatják a felvételizők a még hiányzó dokumentumaikat, és eddig módosíthatják – egyetlen alkalommal – a megjelölt szakok sorrendjét a felsőoktatási felvételi elektronikus rendszerében, az E-felvételiben, hívta fel rá a figyelmet az Oktatási Hivatal.

A pontszámításhoz még szükséges dokumentumokat a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi rendszer Dokumentumok menüpontjában tudják feltölteni a felvételizők, és ugyanitt követhetik nyomon azok elbírálását is.

A közlemény alapján nem kell feltölteni a 2006. január 1. után megszerzett érettségi bizonyítványt, illetve tanúsítványt – így az idei május-júniusi érettségi eredményeket tartalmazókat sem –, a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat, illetve a 2006. február 1. után szerzett hazai oklevelet. Ezek adatait az elektronikus közhiteles nyilvántartásokból veszik át.

Ha a nyelvvizsgáját csak a jelentkezés után szerezte meg a felvételiző, akkor a felületen csak a nyelvvizsga-bizonyítvány adatait kell megadnia. Az idei érettségi eredmények pedig folyamatosan érkeznek meg a központi felvételi nyilvántartásba.

A jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét egyetlen alkalommal tudják módosítani a felvételizők, az E-felvételi Sorrendmódosítás menüpontjában. Ekkor már csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet átrendezni vagy törölni, és nem lehet már új képzés rögzíteni.

Ha valaki a megadott személyes adatokon változtatna, arra is július 12-ig van lehetősége.

Mikor derülnek ki a ponthatárok? Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a 2023 szeptemberében induló képzések ponthatárait július 26-án hirdetik ki, és elsőként a felvi.hu honlapon lesznek elérhetők. Azok, akik jelentkezéskor megadták mobilszámukat, aznap SMS-értesítést is kapnak az eredményről, a besorolási határozat pedig legkésőbb augusztus 5-ig felkerül az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjába, amiről a jelentkezőket e-mailben is értesítik.