Kamasz

Felsőoktatási felvételi: jövő keddig lehet sorrendet módosítani

A hiányzó dokumentumokat pedig július 10-ig pótolhatják a felvételizők.
2024. Július 09.

Szerdáig pótolhatják a felsőoktatásba felvételizők a még hiányzó dokumentumaikat az e-felvételi felületén, a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjének módosítására azonban még jövő keddig van lehetőségük – közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-vel.

A jelentkezők a pontszámításhoz még szükséges dokumentumokat a felvi.hu honlapról elérhető e-felvételi rendszer „dokumentumok” menüpontjában tölthetik fel, és ugyanitt követhetik nyomon az elbírálásukat is.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Nem kell feltölteni a 2006. január 1. után megszerzett érettségi bizonyítványt, illetve tanúsítványt – így az idén május-júniusi érettségi eredményeket tartalmazókat sem –, a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat, valamint a 2006. február 1. után szerzett hazai oklevelet. Ezek adatait az oktatási hivatal az elektronikus közhiteles nyilvántartásokból veszi át.

Az idei érettségi eredmények folyamatosan érkeznek meg a központi felvételi nyilvántartásba, a határidő lejártáig benyújtott dokumentumok és a beérkező közhiteles adatok feldolgozása pedig a ponthatárok kihirdetéséig tart. Az idén külföldön érettségizők vagy felsőfokú oklevelet szerzők számára a dokumentumbenyújtási határidő szintén jövő kedd – közölte a hivatal.

A felvételizők egyetlen alkalommal módosíthatják a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét, az e-felvételi „sorrendmódosítás” menüpontjában. Azoknak, akik még nem éltek ezzel a lehetőséggel, a 2024. évi általános eljárásban első ízben alkalmazott új szabályok miatt a sorrendmódosításra július 16-ig van lehetőségük.

A felvételizőknek azt javasolják, hogy sorrendmódosításkor járjanak el körültekintően – azt elsősorban megváltozott döntésük vagy élethelyzetük alapján tegyék meg, ne az esélylatolgatás miatt.

A szeptemberben induló képzések ponthatárait július 24-én hirdetik ki.

Forrás: MTI