Kamasz

Fiatal lányok mobilhasználati szokásait vizsgálta egy új, finnországi kutatás

A tényleges okostelefon-használati idejük több volt, mint ahogyan azt a résztvevők becsülték.
2024. Június 09.
mobilozó kamasz
(Kép forrása: Getty Images)

A Helsinki Egyetem kutatói újszerű módon vizsgálták tinédzser lányok okostelefon-használatát: mellett, hogy önbevallásos alapú adatokat kértek tőlük, alanyaiknak képernyőképeket is kellett küldeniük az alkalmazáshasználatukról, pontosabban a közösségi média-használatukról – írja a hvg.hu. A vizsgálatból kiderült, hogy a résztvevők tényleges okostelefon-használati ideje több volt, mint amit ők maguk becsültek.

A kutatásba Helsinki iskoláiból toboroztak 656, 15–16 éves lányt – azért rájuk koncentráltak, mert náluk jóval gyakoribb a közösségi média keltette szorongás és az okostelefon-függőség, mint a fiúknál. A résztvevők 86 százaléka küldött képernyőképeket is.

Általánosságban hét alkalmazást használtak, és naponta nagyjából 350 percet töltöttek okostelefonjuk társaságában, ebből 230 percet közösségi médiás appokra fordítottak.

A portál cikke szerint a kutatók megpróbálták felmérni a függőséget és a szorongást. Megállapították, hogy a közösségi média gyakori használata magasabb szintű szorongáshoz, rosszabb kedvhez, több fáradtsághoz és negatívabb testképhez kapcsolódott. Összességében a tinédzserek 17 százaléka volt a közösségi média rabja, és 37 százalékuknál lehetett beszélni arról, hogy elérték a potenciális szorongásos zavar határértékét.

Néhány képernyőképen azt látták, hogy a kamaszok megpróbálták korlátozni a közösségi média használatukat, néhányan például próbálták napi 45 percre csökkenteni a TikTokon töltött időt, de az adatok szerint ebből végül napi 3 óra lett.

A kutatók szerint a probléma megoldása egyáltalán nem könnyű. Szerintük első lépés talán az lehetne, hogy átgondolják azt a kort, amikor a gyermek megkapja élete első okostelefonját. Silja Kosola vezető kutató úgy gondolja, hogy ha az okostelefonok (és különösen a közösségi média) ennyire addiktív, akkor talán függőséget okozó anyagként kellene kezelni.