Kamasz

Fiatal vendégszerzők a Gyerekszoba.hu-n: Kik vagyunk mi? – Minden, amit a Z generációról tudni illik

Minden új generáció születésénél, ha nehezen is, de kénytelenek vagyunk a számunkra ismeretlen életmódjukat elfogadni és együttműködni velük. Ez sok konfliktust szül, ezért egyszerűbb kollektívan elutasítani. A mi generációnkról szintén hasonlóan vélekednek elődjeink. Vajon a mi új világszemléletünk megjavítja az előző generáció hibáit? Létre tudunk hozni egy élhetőbb világot? Bagyi Eszter írása.
2024. Május 26.
z genereacios lanyok
Getty Images

Gyermeknap a Gyerekszoba.hu-n

Gyermeknap hétvégéje alkalmából – ahogyan tavaly is – a Gyerekszoba.hu “átadja” az oldalt azoknak, akikről igazán szól: a gyerekeknek, tiniknek, a gyerekkorból épp csak kilépett fiataloknak. Az ötévestől a húszévesig sokan otthagyták a nyomukat a digitális térben: fotók, írások, rajzok formájában. Hogy ne csak róluk írjunk, de velük is: lássuk, mi foglalkoztatja őket, hogyan látják ők a világot – és benne magukat. Boldog gyereknapot minden kicsinek, nagyobbnak, és persze az ő szüleiknek!

Generációk közti eltérések

Jelenleg hat generáció éli mindennapjait a Földön. Veteránok, Baby Boomberek, X generáció, Y generáció, Z generáció és az Alfák. Hat különböző embercsoport, életstílus, világlátás és értékek. Az idő előrehaladtával a generációs szakaszok rövidülni látszanak. A gyorsan fejlődő világnak köszönhetően míg a Veterán generációt húszévnyi intervallumban határozták meg, addig a Z-két már csak tizennégy évre.

A Z generáció tagjai 1995 és 2006 között látták meg a napvilágot. Mi vagyunk a „digitális bennszülöttek”. A világ első olyan generációja, akik beleszülettek az online világba. Emiatt már kiskorunktól kezdve képesek vagyunk használni az okoseszközöket, és az sem okoz akadályt, ha egyszerre több dologra kell figyelnünk. A mi generációnk az, amelyikről a mögöttünk lévő négy tagjainak hamarabb jutnak eszébe a „Bezzeg az én időmben” kezdetű mondatok, mint bármi más.

A sokszor hangoztatott negatív jelzők már ismertek: lustaság, tiszteletlenség, önfejűség, a személyes kommunikáció képességének hiánya, munkakerülés. Valóban különböznek a szokásaink a tanulásban, az információgyűjtésben, a kapcsolatok kiépítésében az előző generációkéhoz képest. De – mint minden generáció születésénél – az addig megszokott életmód változásnak indul, és ezt nehéz megszokni, elfogadni.

Számunkra is idegen már az Alfa generáció által létrehozott világ. Bár ők még fiatalok ahhoz, hogy meg tudják osztani velünk tapasztalataikat és nézőpontjaikat, nekik is eltérő a közegük a miénkhez képest. A sok negatívum mellett ideje bemutatni, hogy mi miként látjuk magunkat, és mik azok a pozitívumok, amivel közösen építeni tudjuk a jövőnket.

Szókimondóként a munka világában

Jelenleg tizennyolctól huszonkilenc évesekig terjed a generációnk. Egy olyan társadalmi réteget hoztunk létre, ami egészen fiatal kora óta hangot ad a gondolatainak. Ki tud állni önmagáért, véleményéért és társaiért. Míg a minket megelőző négy generáció kénytelen volt sokszor beletörődni és elfogadni azt, ahogy bánnak vele, addig mi nehezen tűrjük el ezt. Természetesen ez nem egyenlő azzal, hogy neveletlenek vagy szemtelenek lennénk. Egyszerűen jelentőségteljesek lettek számunkra a saját érzelmeink is.

Ez a mentalitás a munka világában is érzékelhető. Mint az Insider cikkéből is kiderül, egy Z generációs fiatalnak az egyik legfontosabb szempont a munkahelyen megteremtett barátságos környezet. Ellenkező esetben hangot adunk az elégedetlenségünknek. A prioritások között van a magánélet és a munka egyensúlyának összehangolása. Lényegében: nem azt az életmódot szeretnénk folytatni, amit a szüleink űznek.

Az ADP Research Institute nemrég arról számolt be, hogy a Z generáció tagjai rohamos gyorsasággal lépnek elő vezető pozícióba. 2023-ban a munkaadók 1,2%-kal gyorsabban léptették elő a Z generációs munkavállalókat, mint 2019-ben. Ezáltal új gondolkodásmód, ötletek és vezetési stílus jön létre. Egy Z generációs vezető sokkal közvetlenebb a beosztottjaival, mint az korábban szokásos volt. Nemcsak a kommunikáció stílusa, a megszokott hierarchikus rendszer, de az öltözék is megváltozik a munkahelyeken. Sokkal pozitívabb és támogatóbb légkört hozunk létre, ahol nem az az első gondolat, hogy mikor lesz vége a munkaidőnek.

„Csak a telefon”

Ismerősen hangzik számunkra az a mondat, hogy telefon nélkül már élni sem tudunk. Ezzel nem is tudunk vitatkozni. De míg az idősebb korosztály csak egy újabb okos „kacatot” lát, addig mi lehetőségeket, tanuláshoz való segédeszközt, munkát, segítséget a kapcsolattartáshoz, tájékozódást, nyelvtanulást és még sorolhatnánk. Nem helyettesíthet mindent a telefon (mint például egy baráttal vagy családdal való közös beszélgetést), de sok mindenben fejleszt minket.

George Floyd meggyilkolása után a közösségi médiának köszönhetően jött létre és terjedt el a köztudatban #Blacklivesmatter mozgalom. A Z generáció új kommunikációs képességeinek és az online világ erejének köszönhetően egy világot sikerült megmozgatni. Összefogva álltunk ki a diszkriminációval szemben. Nemcsak felhívta a figyelmet egy fontos üggyel kapcsolatban, ezzel edukálva az embereket, hanem megmutatta, mekkora hatalma van a közösség erejének.

A közösségi médián keresztül megjelenő információk tudásunk bővítésében is segítenek. Ezzel tágítja a világról kialakított képünket, és olyan ismeretekhez juttat, amivel nem feltétlen találkozunk az iskolapadban. A covid-járvány időszakában megerősödtek azok az oldalak, ahol egymást segítik az emberek. Például közös felkészülés az érettségire, tanulótársak megtalálása, új nyelv gyakorlása, kisvállalkozások befuttatása, karrier kiépítése… és még számtalan pozitívumot lehetne felsorolni.

Lehetőség van az anonimitásra. Ha egy fiatal nem kapja meg a családjától a megfelelő felvilágosítást a felnőtt élettel kapcsolatban, akkor léteznek olyan oldalak, ahol tudnak kérdezni, és szakemberek válaszolnak. Megóvva őket attól, hogy bárki más megszégyenítse őket tudatlanságuk miatt. Tudni kell használni és megtalálni a megfelelő közösséget, azt, amelyik épít minket.

Az előző generáció hibáiból tanulunk?

Előfordul, hogy a következő nemzedék reflektál az előző generáció megélt élményeire. Transzgenerációs traumának hívják, amikor egy generáció átél egy traumát, és annak érzelmi hatása átöröklődik az utódokra. Önértékelési problémák, depresszió, megfelelési kényszer vagy akár öngyilkossági hajlam… képtelenség megnevezni az összeset.
Azt hinnénk, hogy születésünkkor tiszta lappal indulunk, de nem ez az igazság. Ahogy felmenőinktől örökölni tudjuk szemszínünket, magasságunkat, súlyunkat, úgy a lelki gondjaikat is átvehetjük.

Bár arról még nem áll sok információ a rendelkezésünkre, hogy hogyan lehet ezt a hatást leküzdeni, de a kutatások alapján az egyik fontos lépés felé a nyílt kommunikáció. A Z generáció elérte azt, hogy sokkal nyíltabban beszélünk gondjainkról és az sem titkolandó többé, ha valaki pszichológushoz jár. Nem szégyen, és nem a gyengeséget mutatja, ha valaki őszinte az érzelmeivel kapcsolatban.

Hinnünk kell abban, hogy minden generáció hordoz magában valami olyat, amiből tanulhatunk. Ha egy kis nyíltsággal fogadjuk, rájövünk, hogy szükségünk van a Z-sek világszemléletére is. Nem vagyunk egyformák, de ez hordozza magában az állandó változást.

A szerző, Bagyi Eszter Gyermeknap alkalmából írt cikket a Gyerekszoba.hu-ra, ahogy Kovács Laura és Kovács Nikolett fiatal újságírók is.