Kamasz

Fiatal vendégszerzők a Gyerekszoba.hu-n: Lépd át az országhatárral együtt a korlátaidat!

Gyereknap alkalmából adtunk először lehetőséget Z generációs fiataloknak arra, hogy elmondják, ők hogyan látják világunkat, lehetőségeiket. A nekünk küldött írásokból tovább válogatunk - ezúttal abba láthatunk bele, mi jár a gyerekkort épp csak elhagyó gyerekeink fejében, mielőtt belevágnak az első külföldi kalandjukba.
2024. Június 02.
erasmus
Fotó: Getty

Menj erasmusozni!” –  Tanácsolja mindenki, aki már valaha részt vett ebben a programban. De pontosan miért is?

Elsőre talán elrettent a tornyokba magasodó papírmunka, ami a szervezéssel együtt jár, de a program lejártával az élmények, az újonnan megismert barátok, és a tapasztalatok kárpótolni fognak. Na de mire is számíthatsz, ha hallgatsz a jó tanácsra, belevágsz az ismeretlenbe, és elindulsz megismerni Európát?

A legelső kihívást az úti cél kiválasztása jelentheti. Mivel a távolság már nem akadály, az utazás helyszínének csak saját preferenciáid – és persze a felkínált lehetőségek – szabnak határt. Szerencsére utóbbiból nincs hiány. 

A féléves vagy éves tanulmányi ösztöndíjak mellett számos rövidebb képzés is létezik, amelyek keretei között szintén bepillantást nyerhetsz a külföldi létbe. Mindezt egy nemzetközi csapattal, akik a világ különböző pontjairól érkeznek, izgalmas programokkal és fejlődési lehetőséggel. A tanulmányi képzésekhez hasonlóan ezeknek az Erasmus+ projekteknek is megvan az a különlegességük, hogy amint részt veszel egy ilyenen, hirtelen kedved támad az életed annak szentelni, hogy minél több helyre ellátogass ilyen módon. 

Bármilyen úti cél mellett döntesz is, arra számíthatsz, hogy az élmény minden esetben életre szóló lesz. Úgy emlékezhetsz majd vissza az adott országra, mint alternatív otthonodra, egy olyan helyre, ahol a kezdetben ismeretlen utcanevek, közlekedési szabályok, emberek, az ott használt nyelv vagy a kulturális szokások egyszeriben csak ismerőssé váltak, te pedig meghaladod a turista-éned és egy kicsit helyinek érezheted magad. 

Fiatal vendégszerzők a Gyerekszoba.hu-n: Lépd át az országhatárral együtt a korlátaidat!

Fotó: Getty

Az Erasmus-programok jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy úgy utazhassunk, hogy közben biztonságban, otthon érezhessük magunkat, bárhol Európában.  

A megszokott otthoni közegből való kiszakadás egyenes következménye lesz az, hogy alkalmazkodnod kell új helyzetekhez. Muszáj lesz új emberekkel szóba állni, muszáj programokra járni, és mindig-mindig muszáj nyitottnak lenni. Ez kezdetben talán kihívást jelent. Felnőttként barátokat szerezni nem mindig egyszerű, azonban az erasmusos közegben megtapasztalható, hogy kellő nyitottsággal könnyedén megismerhetsz embereket a világ bármely pontjáról. A különféle országok különféle kultúráiból érkező fiatalokat egyazon cél hajtja, vagyis a felfedezés, a megismerés és a tapasztalatszerzés vágya. Tekints tehát inkább lehetőségkén erre, mintsem megpróbáltatásként.

Miután átlendültél a kezdeti nehézségeken, egyszerűen élvezed az előtted álló időszakot! Bármelyik ország erasmusos közösségében rengeteg felkínált program közül választhatsz: túrák, társasjátékestek, filmezések, közös városnézés, kávézás és buli, buli, buli minden mennyiségben. Teljesen természetes, ha ezen ajánlatok bűvöletébe esve egyszerre érzed a kihagyhatatlan lehetőségek iránti lelkesedést, és a kimaradástól való félelmet. Az utóbbi esetében csak azt tanácsolnám, hogy ne parázd túl a dolgot, bőven lesz alkalom feledhetetlen élményeket szerezni úgy is, hogy nem görcsölsz minden szabad perced kitöltésén. Végső soron pedig ne feledd, hogy ez lesz az az utazás, ami csakis rólad szól. Az általad választott országban azt tanulhatsz, amit csak szeretnél, a szabadidős tevékenységeidet pedig legjobb belátásod szerint magadnak szervezed meg.  

Sokan úgy emlékeznek vissza erasmusos élményeikre, mint diákéveik legmeghatározóbb periódusára. Arra az időre, amikor kirángatták magukat a komfortzónájukból, és amit odakint találtak, az meggyőzte őket arról, hogy érdemes olykor kimerészkedni az ismeretlenbe és nyitott szemmel járni, bízva abban, hogy az előttünk álló kihívások valójában jól álcázott kalandok, amik a fejlődésünket szolgálják. 

A végén is ugyanazt tudjuk tanácsolni: „Menj Erasmusozni” és figyeld meg, ahogy az út Európán keresztül saját magadhoz vezet el!