Kamasz

Elvégezte a középiskolát egy tizenkét éves New York-i fiú, ősszel egyetemre készül

Ő a legfiatalabb végzős az iskolája történetében.
2024. Június 28.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

A tizenkét éves Suborno Isaac Bari a héten végzett a New York államban található Malverne Középiskolában – ezzel ő lett a legfiatalabb végzős az iskola történetében, számolt be róla a Good Morning America.

A fiú elmondta a portálnak, hogy izgatottan várja, hogy végezzen. „Csodálatos élmény volt” – árulta el iskolai pályafutásáról. „Sok nagyszerű emberrel találkoztam, és sokat tanultam matematikából, természettudományból és más tudományágakból. De úgy látom, hogy készen állok továbblépni, és a legjobb tudásom szerint folytatni a magasabb fokú tanulmányaimat” – idézi a portál az ifjú végzőst.

Rebecca Gottesman, a Malverne Union Free iskolai körzet iskolai tanácsának igazgatója elmondta, hogy Bari családjával együtt egy olyan személyre szabott tervet dolgoztak ki, ami lehetővé tette, hogy Suborno végezni tudja a magasabb osztályokat, de továbbra is együtt lehessen a kortársaival is a szociális és érzelmi fejlődés miatt.

Megállapodtak, hogy középiskolai szintű órákat vehessen fel, tananyagokat tanulhasson, de az ő iskolájuk felső tagozatára járjon. Így délelőtt részt vett a magasabb szintű órákon, míg délután a kortársaival vett részt választható órákon és iskola utáni tevékenységeken.

A fiú arról is beszélt, hogy ugyan gyorsabban haladt az osztályokkal és megosztotta az idejét, de a tanárok és a diákok is segítették, és teret adtak neki, hogy érdeklődési körének megfelelően haladhasson. „Ugyanúgy bántak vele, mint más középiskolás diákokkal… és ez az, ahogy igazán szerettem volna, hogy a közösség bánjon velem” – mondta.

Gottesman elmondta, hogy csodálatos fiatalembernek tartja a fiút, aki annyira kíváncsi és olyan tudásszomja van, amilyet még nem tapasztalt. „Öröm volt vele dolgozni” – tette hozzá.

A tizenkét éves fiú céljai között szerepel, hogy doktori címet szerezzen és professzor legyen. Ősztől pedig a New York-i Egyetem hallgatója lesz, ahol matematikát és fizikát fog tanulni. Azt is hozzátette, hogy szeretne majd segíteni másoknak megérteni a matematikát és a tudományt, és szeretni ezeket minden szépségükért.