Kamasz

Szerda este eldől, felvették-e a gyereket

126 ezren izgulnak ezekben a pillanatokban.
2023. Július 26.
lány tanul
Fotó: Getty

Idén július 26-án, szerdán derül ki, hogy kit vettek fel főiskolára, egyetemre, vagyis ki szerzett elegendő pontszámot ehhez.
Este nyolc órakor hirdetik ki ugyanis a ponthatárokat: milyen minimum pontszámot adnak meg az intézmények a bekerüléshez.
Aki több helyre is jelentkezett, az azt is megtudja, hogy végül hova fog járni szeptembertől, hiszen csak egy iskolába lehet felvételt nyerni: a megjelöltek közül sorban az első olyanba, ahol az illető pontszáma eléri ezt a bizonyos ponthatárt.

A maximális pontszám persze tudott: idén is 500 pont, amiből legfeljebb 200-at a középiskola utolsó két évének bizonyos jegyeiért adnak. A többi a legjobb érettségi eredményekből adódik. Többletpontok kaphatók az emelt szintű érettségiért, a nyelvtudásért és különféle tanulmányi versenyek helyezéseiért.

A legtöbben idén is gazdasági képzésekre jelentkeztek, például gazdálkodás és menedzsment illetve kereskedelem és marketing szakra. Második legnépszerűbb a pszichológiai terület, majd az ápolás és betegellátás valamint a mérnökinformatika.

Ami az egyetemek sorrendjét illeti, első az Eötvös Loránd Tudományegyetem, második a Debreceni, harmadik a Szegedi Tudományegyetem.

Összesen több mint 126 ezer fiatal várja az eredményhirdetést.