Kamasz

Fizetős próbaérettségi miatt indított vizsgálatot a tankerület egy salgótarjáni iskolában

Egy külsős cég bonyolította le a próbaérettségit, amiért a tanulóknak fejenként közel 5000 forintot kellett fizetniük.
2023. Január 17.
dolgozatírás
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Egy külsős cég bonyolította le a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban a végzős diákok próbaérettségijét, így a dolgozatok összeállításáért és kijavításáért a tanulóknak fejenként 4900 forintot kellett fizetniük – írja a Telex.hu.

A próbaérettségi dolgozatokat a MEGAvizsga Oktatási Kft. állította össze, az ő felhívásukra jelentkezett az iskola még tavaly. A gimnázium végzős tanulói magyar nyelv és irodalomból, történelemből és matematikából írtak próbaérettségit – előbbi kettőért középszinten fejenként 1800 forintot, a matematika középszintű próbaérettségiért 1300 forintot kellett fizetniük. Így osztályonként összesen 133 ezer forintba kerülhetett a próbaérettségi. Az iskola honlapján közzétett állásfoglalás szerint a diákok, szülők, tanárok közösen döntötték el, hogy részt vesznek a fizetős gyakorló vizsgán.

A portál megkereste az iskolát azzal kapcsolatosan, hogy pontosan mire ment a befizetett összeg, az intézmény igazgatója kérdéseikre pedig azt írta: „Az összeg a dolgozat összeállítását, nyomdai előállítását és javítását fedezi. A befizetett összegből sem az iskola, azaz a pedagógusok és az igazgató, sem a tankerület nem részesült.” Azáltal, hogy külsős céggel bonyolították le a próbaérettségit, a tanárokat akarták tehermentesíteni, akiknek munkaidejükön kívül kellett volna összeállítaniuk és kijavítaniuk a dolgozatokat. A cég honlapja szerint nem egyedi esetről van szó, több iskolának is szerveznek hasonló fizetős próbavizsgákat.

A gimnáziumot fenntartó Salgótarjáni Tankerületi Központnak nem volt tudomása arról, hogy az intézményben külsős cég szervezi a próbaérettségit, és a portálnak azt írták, hogy megkezdték az ügy kivizsgálását. Szerintük az iskolának engedélye sem volt arra, hogy saját hatáskörben külső céget vonjanak be a próbaérettségiztetésbe. „A tankerületi központ intézményeiben a színvonalas szakmai feladatellátáshoz és a működéshez szükséges valamennyi feltétel adott, külső anyagi források bevonásra nincs szükség, arra engedélye sincs az intézményeinknek” – közölte a tankerületi központ.

Forrás: Telex.hu