Kamasz

„Ha a szülő nem húz határokat, az élet fog” – Varjasi Balázs pszichológus, kamaszterapeuta

A változásokkal teli kamaszkor a gyerekeknek és a szüleiknek is egyaránt megterhelő lehet. Erről a kihívásokkal teli időszakról beszélgetett Semjén Nóra az Anyapercek podcastben Varjasi Balázs pszichológussal, és arról, hogyan segíthetjük a tinédzser gyerekünket.
2023. Október 07.
(Fotó: Magánarchívum)

A legtürelmesebb szülők is nehezen viselik a kamaszkort. Ez az időszak a gyerek és a szülő számára is telis-tele van kihívásokkal. Rengeteg a változás: a tini ilyenkor alakítja ki saját egyéniségét, próbál leválni a szülőkről, eközben pedig a hormonális és az neurológiai változásokkal is meg kell birkóznia. Ha nem szeretnénk, hogy az otthonunk néhány évre csatatérré alakuljon, jó ha tudatosan készülünk erre az időszakra.

Vajon mi történik a kamaszokban? Hogy tudunk nekik ebben az időszakban segíteni? Miért kulcsfontosságú az önbizalom? Szülőként mit kell tennünk, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk magabiztos legyen? Semjén Nóra ezekről a kérdésekről beszélgetett Varjasi Balázs okleveles pszichológussal, aki tanácsadó munkája során elsősorban serdülőkorú gyerekekkel foglalkozik.

Az Anyapercek podcast legújabb részét itt tudod meghallgatni: