Kamasz

Képrejtvény kivételes elméknek: megtalálod az ajándékot?

Izgalmas játékkal lepte meg vendégeit egy házigazda: elrejtett egy ajándékot, amit furfangos gondolkodással nem is olyan nehéz megtalálni!
2024. Március 11.
képrejtvény

Az alábbi feladvány az Oxford Egyetem felvételijének is része volt, azt hivatva, hogy feltérképezze, kik azok a jelöltek, akik az átlagosnál jóval komplexebb látásmóddal szemlélik a világot.

Éppen ezért, ha sikerül megoldanod a fejtörőt, joggal lehetsz büszke a teljesítményedre! Nézzük is, hogy szól a rejtvény, amibe a felvételizők közül is sokaknak beletört a bicskája!

Kezdődjön az agytorna!

Stephanie vendégségbe hívta két barátját, Rowant és Colleent, akiknek elrejtett egy kis ajándékot a piros X-szel jelölt négyzetek egyike alatt. Rowannak megsúgta, hogy melyik szám alatt rejtette el a meglepetést, Colleen pedig azt tudhatta meg, hogy melyik betű alá került a jutalom. 

keprejtveny feladvany

A vendégek, miután megkapták a fontos, de önmagában keveset érő információt, így szóltak:

Rowan: Azt nem tudom, hogy hova került pontosan az ajándék, abban azonban biztos vagyok, hogy Colleen sem tudja.

Colleen: Eddig tényleg nem tudtam, hogy hol keressem a dobozt, most viszont, hogy ezt mondtad, rájöttem, melyik négyzet rejti!

Rowan: Ha így áll a helyzet, akkor számomra is világossá vált, hova tette Stephanie az ajándékot!

Te ki tudod sakkozni ezek után, hogy hol lehet a meglepetés?

Mutatjuk a megoldást!

Az alapján, amit Rowan (aki a jutalomhoz tartozó számot ismerte) mondott, biztosak lehetünk benne, hogy a 3-as sor kiesik, hiszen itt csak egy helyen lehetne az ajándék, ő viszont azt állította, hogy nem tudja, hova került.

Ugyanezt a logikát követve kihúzhatjuk a 4-es sort is, mert ha ez rejtené a kincset, Rowan nem lehetett volna benne biztos, hogy Colleen (aki csak a betűt ismerte a megfejtésből), szintén nem tudja, hol található az ajándék.

keprejtveny megoldas

Rowan szavait hallva Colleen azonnal képbe került, így az egyetlen lehetséges megoldás az, hogy az A-oszlopba került a jutalom, hiszen csak ott árválkodik egyetlen X, a többiben továbbra is kettő maradt.

Így a jó megfejtés ebben az agytornában az A2, neked is ez jött ki?

ajandek megfejtes jo 1

Forrás: Via