Kamasz

Számolós fejtörő: Te meg tudod oldani?

Nagy bajba került a tudós: elromlott a számoló csodamasinája, így most fejben kell kikalkulálnia, mi a hiányzó végeredmény! Te gyorsabb leszel nála?
2024. Március 07.
matematika fejtörő

A matematika sokaknak feladja a leckét, még akkor is, ha nem kacifántos műveleteket kell megoldani. Ehhez a fejtörőhöz sincs szükség többre az alapműveletek ismereténél, egy csipetnyi zsenialitás azonban mindenképpen kell hozzá, hogy rájöjj, milyen szabály szerint működött a tudós számológépe.

Amíg nem került homokszem a gépezetbe, nem tett mást, csak bedobta a piros és a kék korongot a masinába, szigorúan ügyelve arra, hogy mindig a kisebb szám kerüljön be először.

Némi zakatolás után a gép kidobta a végeredményt, a tudós pedig nagyon büszke volt a találmányára! Egészen addig, míg a gép el nem romlott… Így most rajtad a sor, hogy segíts a feltalálónak, akinek nem erőssége a fejben számolás… Rájössz, hogy milyen számot lehet írni a kérdőjel helyére?

matek fejtörő

Mutatjuk a megoldást!

Akkor logikáztál ügyesen, ha arra jutottál, hogy a hiányzó végeredmény 72. Azt is eláruljuk, hogy ez hogy jöhetett ki!

A szabály az, hogy össze kell adni a piros és a kék korongra írt számokat, majd ezek összegét meg kell szorozni a kék korongra írt számmal. 

Az első sor végeredménye tehát 10×6, azaz 60, a másodiké 7×5, azaz 35, a harmadiké pedig 9×8, vagyis 72. Neked is ez jött ki a fejtörő megoldásaként?

matek fejtörő megoldása