Család

Számolós fejtörő: Melyik számmal folytatnád a sort?

Nagy gondban van a tudós, mert elromlott a számoló csodamasinája. Így most fejben kell kikalkulálnia, mi a hiányzó végeredmény - Te gyorsabb leszel nála?
2024. Április 15.

A matematika sokaknak feladja a leckét, még akkor is, ha nem kacifántos műveleteket kell megoldani. Ehhez a fejtörőhöz sincs szükség többre az alapműveletek ismereténél, egy csipetnyi zsenialitás azonban mindenképpen kell hozzá, hogy rájöhess, milyen szabály szerint működött a tudós számológépe.

Amíg nem került homokszem a gépezetbe, nem tett mást, csak bedobta az első, majd a második számot a masinába, szigorúan ügyelve arra, hogy mindig a nagyobb szám kerüljön be először.

Némi zakatolás után a gép kidobta a végeredményt, a tudós pedig nagyon büszke volt a találmányára! Egészen addig, míg a gép el nem romlott… Így most rajtad a sor, hogy segíts a feltalálónak, akinek nem erőssége a fejben számolás… Rájössz, hogy milyen számot kell írni a kérdőjel helyére?

Számolós fejtörő: Melyik számmal folytatnád a sort?

Mutatjuk a megoldást!

Akkor logikáztál ügyesen, ha arra jutottál, hogy a hiányzó végeredmény 20. Azt is eláruljuk, hogy ez hogy jöhetett ki!

A szabály az, hogy az első számból ki kell vonni a másodikat, majd az így kapott eredményt meg kell szorozni a második számmal. 

A hiányos sor esetében: 9 – 5 = 4, majd 4 x 5 = 20. Neked is ez jött ki a fejtörő megoldásaként?

Számolós fejtörő: Melyik számmal folytatnád a sort?