Kamasz

Késelés: aki ezzel a betegséggel küzd, nem agresszívabb

A fiú feltételezett idegrendszeri betegsége, a Tourette-szindróma nem magyarázat az agresszióra – állítja a szövetség elnöke.
2022. Október 12.
késelő diák
Nem igaz, amit a Tourette-szindrómáról gondolnak

Egyes hírek szerint a Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban késelő diák Tourette-szindrómás, ám a találgatásokkal ellentében ez nem hozható összefüggésbe a tettével – nyilatkozta a Magyar Hangnak Hajnal Gergely Tamás a Magyar Tourette-Szindróma Szövetség elnöke. Aki ezzel a betegséggel küzd, nem agresszívabb, erőszakosabb az átlagnál. Irányíthatatlan mozgásokkal és hangadásokkal járó idegrendszeri betegségről van szó, ezt az akaratlan mozgást tiknek nevezik. 

Nagyon fontos a korai diagnózis. A szövetség honlapja szerint 10 ezer gyermekre 5-50 Tourette-szindrómás esik. A betegség tízszer gyakoribb fiúknál, mint lányoknál. Gyógyszerrel – antipszichotikumokkal, szorongásoldókkal – jól kezelhetők a tikkek.

A kutatások szerint az ADHD és az OCD gyakoribb a Tourette-szindrómások között. (Kevesen tudják, hogy Mozart, I. Napóleon francia császár is ebben a betegségben szenvedett.)

Rövid időn belül várható döntés

Az ügyészség a bűnismétlés veszélye miatt kérte a 18 éves tanuló letartóztatásának elrendelését. A bíróság a kényszerintézkedés végrehajtásának helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.

A késelő fiú ügyvédje – a Curtis testvérét is védő dr. Zamecsnik Tamás – fellebezte a döntést, de az “nem halasztó hatályú” – nyilatkozta a Telexnek a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője. A másodfokú döntés napokon belül megszülethet.

Nyitókép: Getty Images (képünk illusztráció)