Kamasz

Középiskolai felvételi: a jövő héten lehet módosítani a tanulói adatlapokat

A jövő héten három napig lesz lehetőség a jelentkezések módosítására.
2024. Április 02.
(Kép forrása: Getty Images)

A középfokú felvételi eljárásban 2024. április 8-10. között lesz lehetőség a jelentkezések módosítására a KIFIR rendszerben – olvasható az Oktatási Hivatal oldalán.

A hivatal közleménye szerint ilyenkor a felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai vagy egyéb információ alapján lehetőségük van a tanulóknak eredeti továbbtanulási szándékuk módosítására – ehhez módosító tanulói adatlapot szükséges beküldeni.

A módosítás során megváltoztatható a tanulmányi területek eredetileg beírt sorrendje, de nem lehet tanulmányi területet törölni. Emellett van lehetőség új tanulmányi terület felvételére is, de csak olyan középfokú iskolában, amely a tanulói adatlapon már korábban is szerepelt, és csak az érintett középfokú iskola erre kijelölt képviselőjével történt előzetes egyeztetés alapján. Az egyeztetés tényét a középfokú iskolának fel is kell tüntetnie az eredetileg benyújtott jelentkezési lapon.

Új iskolát – és annak tanulmányi területét – nem lehet megjelölni a módosító adatlapon, és nem lehet a már megadott tanulmányi területeket törölni sem.

A módosító tanulói adatlap elektronikus beküldésével a korábban beküldött tanulói adatlap érvényét veszti – hívják fel rá a figyelmet.

A hivatal közleménye szerint évről évre tapasztalható, hogy ebben az időszakban a jelentkezők egy része a bizonytalanabbnak ítélt iskolákat/tanulmányi területeket hátrébb, míg a biztosnak tűnő lehetőségeket előrébb sorolja. Azzal kapcsolatosan, hogy mikor érdemes élni a módosítással, és hogy mit célszerű ilyenkor megfontolni, az oldalon bővebben írnak. Itt emellett a módosító tanulói adatlapok előállításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is megtaláljátok.