Kamasz

A Kréta-rendszer feltörése lehet az utóbbi évek legnagyobb adatvédelmi incidense

Adathalász támadás érte szeptemberben a KRÉTA fejlesztőcégét, az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t, a támadó a diákok személyes adataihoz is hozzáférhetett.
2022. November 10.
hacker
Feltörték a KRÉTA fejlesztőcégének rendszerét.

A KRÉTA a közoktatás minden intézményében kötelezően használt állami adminisztrációs rendszer, amelynek szinte minden adatához hozzáférhetett a támadó, így diákok személyes adataihoz is, illetve a cég más adatbázisait és a forráskódokat, a fejlesztők belső kommunikációját is megszerezték, írja a Pénzcentrum.

A KRÉTA-t szeptemberben törték fel, és ezzel a hackerek hozzáfértek a magyar közoktatásban tanuló valamennyi diák adataihoz. Az esetet a fejlesztőcég tagadni próbálta, és egy hekker által küldött bizonyítékokból derült ki az is, hogy a tudtak a rendszerük feltöréséről.

A hekker azt írta a Telex portálnak, hogy a magyar rendszerek rossz állapotát akarták bemutatni ezzel az akcióval, a támadással tiltakozni a problémák ellen, viszont nem tesznek közzé személyes adatokat, mert nem akarnak ártani a diákoknak.

A Telexnek nyilatkozó kiberbiztonsági szakértő szerint a nyilvánosságra került információk alapján súlyos biztonsági mulasztások merülnek fel a fejlesztőcégnél. Véleménye szerint ez lehet a GDPR-éra legdurvább adatvédelmi incidense.

Az ügyben az adatvédelmi hatóság hivatalból eljárást indított. Súlyosbító körülmény lehet a szakértő szerint az, hogy a támadásról a cég senkinek nem szólt.

Az egyik projektvezető egy átverős emailben rákattintott egy fertőzött linkre, a támadók így szereztek hozzáférést a cég rendszereihez és adataihoz.

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Pénzcentrum/Telex