Kamasz

Nálunk alhat a fiú, akit a lányom az interneten ismert meg?

Kamasz lányom személyes találkozót szeretne szervezni az ország másik végében élő fiú barátjával, akit az interneten ismert meg. Elengedhetem hozzá? Vagy inkább a fiú aludjon nálunk? – osztotta meg velünk dilemmáját olvasónk. Zádori-Gyapjas Zita tanácsadó szakpszichológus válaszolt a kérdésre.
2023. Május 18.
internet tinédzser
Fotó: Getty

Gyerekeink szívesen és rendszeresen használják a különféle közösségi felületeket: a Twitter, a TikTok, az Instagram, de a Twitch és a Discord is kedvelt helyszínei lettek az ismerkedésnek és kapcsolatteremtésnek.  

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság digitálisszülőség-kutatássorozatából nemrégiben arra is fény derült, hogy – az életkori korlátozások ellenére – a gyerekek többsége tizenegy éves korára már rendelkezik saját online profillal legalább egy közösségimédia-oldalon; és nem titok az sem, hogy az internetes kommunikációban és az okostelefon használatban is a legfiatalabb Z-generáció jár élen.

Szülőként persze kissé nehéz megemésztenünk, hogy az internetnek hála (?) gyerekeink a 21. századra újradefiniálták a kapcsolatokat, és számukra az online világ a fizikai valóság természetes része lett. Tudomásul kell vennünk, hogy a közös játékhoz, beszélgetésekhez, a barátkozáshoz és a szabadidő eltöltéséhez immár a digitális térben is elérhetővé váltak olyanok, akikkel korábban nem találkoztak személyesen. Ez azonban újfajta kihívások elé is állít, és nem kevés aggodalommal tölt el bennünket.

Ez történt Ágnes esetében is, akinek kamasz lánya egy hosszabb internetes kapcsolattartást követően személyesen is szeretne találkozni online fiú barátjával.

Olvasónk kérdezte

Tisztelt Szakértő!

Van egy 16 éves kamasz lányom, aki jelenleg gimnáziumba jár, és 8 hónapja megismerkedett egy 17 éves sráccal az Instagramon. Azóta is minden nap több órát beszélgetnek, online játékokat játszanak; van, hogy együtt is tanulnak, és esténként közösen filmeznek. Számomra úgy tűnik, hogy eléggé szoros kapcsolatba kerültek, nagyszerűen megértik egymást.

Pár napja felmerült, hogy szeretnének találkozni, de mivel a fiú 300 km-re lakik tőlünk, így csak ott alvással lehetne megoldani a találkozást. És itt jön az én problémám.

A férjem egyelőre hallani sem akar a dologról, mert szerinte azt sem tudjuk, ki ez a srác, és szerinte gyanús, hogy ismeretlenül kiszemelte magának a lányunkat. Én megengedőbb vagyok, mert szerintem a teljes tiltás csak olaj lenne a tűzre, és titokban valahogy úgyis megoldanák, hogy találkozhassanak. Arról már a kezdetekkor megbizonyosodtam, hogy a fiú valóban az, akinek mondja magát, beszélgettem vele párszor messengeren, kamerán keresztül. Számomra szimpatikus, rendkívül udvarias kamasznak tűnik, mégsem engedném el hozzá a gyerekemet egyedül az ország másik végébe.

A lányom okos, kiegyensúlyozott, nyitott, remek kapcsolatban vagyunk, és eddig mindent meg tudtunk beszélni egymással. Jó érzés, hogy őszintén megosztja velem a legféltettebb titkait és érzéseit is. Ezért nem akarok csalódást okozni neki, de elhamarkodottan sem szeretnék dönteni, hiszen még nagyon fiatal.

Arra gondoltam, talán az lenne a legjobb, ha először a fiú jönne el hozzánk, és akkor szem előtt lennének, és mi is jobban megismerhetnénk. Szülőtársak azt javasolták, hogy érdemes lenne a szülőkkel is egyeztetnem telefonon.

Ön mit gondol?

Bevallom őszintén, nem tudom, mi lenne a helyes megoldás. Tegnap este hosszasan beszélgettünk erről a férjemmel, aki kicsit el is bizonytalanított, mert szkeptikus a netes közeggel kapcsolatban.

Kialakulhat olyan szoros kötelék az interneten, mint a való életben? Nem felelőtlenség a részünkről, ha igent mondunk a lányunk kérésére?

És ha beleegyezünk a találkozóba, akkor az hogyan és milyen körülmények között történjék meg? Nem szeretném, hogy a gyereknek bántódása essék.

Elnézést a sok kérdésért, de már napok óta rágódom ezen a dolgon, és teljesen tanácstalan vagyok.

Köszönettel: Ágnes

A szakértő válasza

Kedves Ágnes!

Megnyugtathatom, hogy a felvázolt probléma nem egyedi, és az online világban zajló társkeresés során gyakran felmerül.

Amit már az elején hangsúlyoznék, hogy – ha még nem történt meg – első körben érdemes lenne a szexualitás témáját körbejárni lányával egy bizalmasabb beszélgetés alkalmával. Leveléből ugyanis úgy tűnik, hogy a fiatalok nemcsak barátként közelednek egymáshoz, hanem egy bensőséges, romantikus kapcsolatot alakítottak ki. Mindenképpen célszerű átbeszélni, hogyan viszonyul, és mit is érez gyermeke a választott fiúval kapcsolatban.

A szexualitás témakörét érintve beszélgessenek arról is, hogy milyen intim érintkezési formák vannak, kihangsúlyozva, hogy nem kell azonnal átesni az aktuson. Még a találkozás előtt járják körbe a fogamzásgátlással kapcsolatos lehetőségeket, és azt tanácsolom, hogy a szexuális zaklatás formáiról is feltétlenül informálja őt! Tudatosítsa benne, hogy a teste az övé, engedély nélkül senki nem érintheti meg.

A találkozást tekintve három lehetőség körvonalazódik: a fiatalok vagy a fiúnál vagy önöknél vagy pedig félúton találkoznak. A félúton történő találkozás előnye, hogy nem kell ott aludni a másiknál, bár ez az opció is számtalan kellemetlenséggel vagy váratlan eseménnyel járhat: ki kell találni, hol töltsék el az rendelkezésre álló időt; ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, de bajba is keveredhetnek, vagy lekéshetik a visszautat.

Javaslom, hogy készítsenek forgatókönyveket a váratlan események kiküszöbölésére. Mi a teendő, ha lekési a buszt, vonatot? Hol szerezhet információt? Fontos, hogy gyermek azt is megtanulja, hogy ne essen pánikba –ehhez jó, ha van talonban pár önnyugtató technika is mindannyiuknak.

Mindenképpen hasznos lehet valamilyen segítségkérési módszert kitalálni, ehhez egyezzenek meg előre egy mondatban, amit baj esetén kódként tud használni a gyerek. Ezt a mondatot (pl. „Későn érek haza, etessétek meg, légy szíves a kutyámat!”) beleszőheti a telefonhívásába, illetve sms vagy messenger üzenetben is elküldheti, ezzel jelezvén, hogy segítségre van szüksége.

A másik lehetőségnél én is azt javasolnám, hogy inkább a fiú menjen az önök otthonába, de nem árt ezt is alaposan előkészíteni. Célszerű megszervezni egy online találkozót a fiú szüleivel, ahol egyrészt megismerkednek, másrészt átbeszélhetik, hogy van-e valamilyen tényező (pl. ételintolerancia, gyógyszerallergia) amire oda kell figyelni, és további hasznos információkat is megtudhatnak a másik féllel kapcsolatban.

Már a találkozás előtt gondolják át, és kérdezzék meg a serdülőket, hogy egy helyiségben töltenék-e az éjszakát, vagy – ha erre van lehetőség – inkább külön, és a biztonság kedvéért érdemes elzárni az értékes és veszélyes tárgyakat is.

Levelében kitért arra is, hogy a férjének nem tetszik az ötlet. Azt tanácsolom, hogy vegyék végig, hogy konkrétan mik a félelmei, és miként tudnák együtt kiküszöbölni vagy mérsékelni ezeket az aggodalmakat. Nagyon hasznosnak tartom azt is, ha a serdülők nemcsak kettesben töltik az időt, hanem akár önökkel közösen ebédelnek, beszélgetnek, mert így könnyebben meg lehet ismerni a másik felet, és könnyebben alakul ki a bizalom is.

Összességében ez a szituáció, hogy a lányuk messzebbről talál párt magának, a későbbiekben is bármikor előfordulhat, nem baj tehát, ha szereznek ezzel kapcsolatos tapasztalatokat. Sok sikert kívánok Önöknek!

Üdvözlettel:

Zádori-Gyapjas Zita

tanácsadó szakpszichológus, gyermek, serdülő és felnőtt EMDR practitioner és relaxációs gyakorlatvezető