Gyerek

A netezés gyengíti az immunrendszert

Egy friss kutatás szerint a netfüggők 30 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek influenzásak, mint az átlag. Az állandó online jelenlét ugyanis negatív hatással van az immunrendszerre.
2016. Július 15.

Minél több időt töltünk internetezéssel, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy megfázunk vagy influenzásak leszünk, derül ki a kutatásból, amelynek során 500 olyan embert vizsgáltak, akiknek életkora 18 és 101 év között alakult.

Kiderült, hogy a résztvevők 40 százaléka bevallotta, hogy többé-kevésbé internetfüggőként tekintenek magukra. Ez a csoport 30 százalékkal több náthára és influenzára utaló tünettel küzdött, mint azok, akik nem számoltak be hasonló függőségről.

Érdekes módon a tünetek súlyosságát az is befolyásolta, hogy milyen mértékű stresszt élnek át az alanyok akkor, amikor nincs lehetőségük az internethez csatlakozni. Minél nehezebb ez számukra, annál több a kellemetlen fizikai tünet is.

Ez az a stressz-ciklus, amely kedvez a kortizol nevű hormon termelődésének, amelyet stresszhormonnak is szokás nevezni, s amely az immunrendszer működésére is hatással van.

Az átlagos idő, amit online töltöttek az emberek, napi hat óra volt, míg egy jelentős kisebbség napi tíz óráról számolt be, főként a különféle közösségi médiafelületeken.

„A nők többsége a vásárláshoz és a kommunikációhoz használta a netet, míg a férfiak inkább a játékot és a pornót részesítették előnyben. Ez azonban mellékes, a gép előtt töltött idő minden esetben gyengítette az immunrendszert” – foglalta össze a lényeget Roberto Truzoli professzor, a Milánói Egyetem munkatársa.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A gyermekkori stressz aláássa az immunrendszert
  • Erősítsd meg az immunrendszerét!
  • Így erősítsd a gyereked védekezőrendszerét!
  • Forrás: Medipress