Kamasz

Pszichológus és meseíró készített könyvet a cseppet sem mindennapi gyerekekről

A neurodiverzitás, vagyis az idegrendszer működésének különböző, sokszínű volta nem mindenki szerint átok, hanem érték is lehet! Ahhoz azonban, hogy ezt képesek legyünk megfelelően óvni és ápolni, értenünk kell, mivel állunk szemben. Ez a könyv pont ebben lesz a segítségedre!
2024. Március 09.
ha tényleg tudni akarod - könyv a neurodiverzitásról

Ember legyen a talpán, aki nem fárad el péntek estére, és nem vágyik másra, csak egy kis kikapcsolódásra. A neurodiverzitásban érintett gyerekek szüleire, pedagógusaira a dolgos hétköznapok során általában több és komplikáltabb feladat vár, mint az átlagos gyerekekére.

Egy, az előbbiek csoportjába tartozó anyuka számára külön öröm volt, hogy este végre elmerülhetett a Kulcslyuk Kiadó gondozásában megjelent könyvében, ami a sokat ígérő, Ha tényleg tudni akarod… címet kapta.

A dolgok azonban hogy, hogy nem, ismét másképp alakultak: „Egy neurodiverzitasrol szóló konyvet kezdtem el lapozni, amikor az első oldal kellős közepére beletörölte az ADHD-s lánykám a csokis száját, mert ő AZONNAL meg akarta nézni, majd elhagyta a számat, hogy »Ezt most miert kellett??« Azt hiszem, ez égi jel!” – tette hozzá, majd befotózta a tartalomjegyzéket, ahol az egyik fejezet címeként ott virított a kérdés, amit a kislányának szegezett…

Miről szól a Ha tényleg tudni akarod… című könyv?

ADHD, autizmus spektrum zavar, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, tik zavar. Szavak, melyeket gyakran frusztrált sóhajok és szemforgatások kísérnek, mert a külvilág sokszor csupán annyit lát, hogy az ilyen gyerekekkel MINDIG CSAK BAJ VAN!

Izegnek-mozognak, nem tudnak nyugton maradni, vagy éppen bosszantóan akadékoskodnak, totojáznak, elkésnek, elrontják, elfelejtik, eltévesztik, összekeverik, és egészen egyszerűen nem boldogulnak vele… Hogy mivel? Hát a hétköznapi feladatokkal, amelyek nekik gyakran igazi kihívást jelentenek.

Pszichológus és meseíró készített könyvet a cseppet sem mindennapi gyerekekről

Közben azonban tele vannak jó szándékkal, és azok a dolgok, amelyek kívülről nézve olyan idegesítőnek és lehetetlennek tűnnek, belülről egészen másképp festenek. Ha egyszer megnéznénk az ő szemükkel a világot, utána őket is másképpen látnánk. De hiszen megnézhetjük, méghozzá ebben a könyvben!

Az egyik legtehetségesebb magyar gyerekkönyv írónk, a kétszeres Hubby-díjas Vibók Ildi a Bethesda Gyermekkórház vezető pszichológusának, Szegleti Gabriellának  segítségével bújt e különleges gyerekek bőrébe, hogy valódi empátiával és melegszívű humorral mutassa meg sajátos világukat.

A kötet a kedves, szívmelengető meséken kívűl számos olyan gyakorlati tanácsot és játékötletet is rejt, melyek igazi segítséget jelenthetnek a szülőknek és pedagógusoknak a mindennapokban.