Kamasz

Rosszabbul alszanak és gyengébben teljesítenek a fiatalok az energiaitaloktól

Átfogó összegzés jelent meg az energiaitalok fiatalokra gyakorolt hatásairól: a fogyasztásuknak számos negatív fizikai és pszichológiai hatása van a fiatalokra.
2024. Január 24.
Energiaital
Kép: Getty Images

A kutatás most megjelent összegzése szerint az energiaitaloknak számos negatív pszichológiai és fizikai hatása van a fiatalokra. A kutatáshoz 2016 januárja és 2022 júliusa között megjelent, az energiaitalok 21 év alattiakra vonatkozó hatásairól szóló, összesen 57 tanulmányt gyűjtöttek össze, írja a Telex.

A kutatók megállapították, hogy:

  • a fiúk több energiaitalt isznak a lányoknál;
  • az energiaitalok fogyasztása nagy átfedésben van a dohányzással, az alkohol- és szerfogyasztással, valamint a fiatalkori bűnözéssel;
  • az energiaitalok fogyasztása összefüggésben van az iskolai teljesítmény romlásával, valamint a rossz alvással;
  • okozhat szorongást, depressziót, figyelemzavart, inzulinrezisztenciát és fogszuvasodást is.

Korábban mi is megírtuk, hogy felmerült, hogy itthon betiltanák az energiaitalokat a 18 év alattiak számára. A Magyar Energiaital Szövetség a tiltás felvetése után elismerte, hogy gyerekeknek nem ajánlott az energiaital a koffein miatt, de szerintük akkor a kólát is tiltsák be. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az RTL híradójának korábban azt mondta, hogy „ha valaki hirtelen sok energiaitalt fogyaszt, akkor egy rosszullét következhet be, ami akár idegrendszeri, akár szív- és érrendszeri eredetű lehet, de a hosszú távú fogyasztásának is megvannak a maga kockázatai”.