Gyerek

Betiltanák az energiaitalt a 18 év alattiak számára Magyarországon

Tiltólistára tenné két kormánypárti politikus a 18 év alattiaknak az energiaital vásárlását és fogyasztását.
2023. Október 04.
energiaital
Kép: Getty Images

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese egy Facebook-videóban közölték a javaslatukat arról, hogy a 18 évnél fiatalabbak számára betiltanák az energiaitalok fogyasztását.

Javaslatukat részben azzal indokolták, hogy „gyakorló apaként jól látjuk, milyen veszélyek leselkednek a gyermekeinkre. Az egyik ilyen az energiaitalok gyermekek általi, sokszor napi fogyasztása” – magyarázta Hollik, majd az Országos Mentőszolgálat adataira hivatkozva elmondta, hogy az elmúlt négy évben a mentők évente átlagosan száz esetben láttak el 18 év alatti gyereket „energiaital fogyasztása miatt”.

Nacsa szerint a tanárok arról számoltak be neki, hogy a gyerekek „10-11 óra környékén elalszanak az órán”, mert akkor múlik el az iskolakezdés előtt elfogyasztott energiaitalok hatása. Nacsa és Hollik arra kérik a kormányfrakciót, hogy vizsgálják meg a lehetőségét annak, hogy az alkoholhoz hasonló korlátozás legyen az energiaitalokra, azaz 18 éves kor alatt ne lehessen sem vásárolni, sem fogyasztani.

Tavasszal a Fiatal Családosok Klubja szorgalmazta, hogy kiskorúak ne tudjanak korlátlanul energiaitalt vásárolni és fogyasztani.