Kamasz

Új-Zélandon hatályon kívül helyezték a dohányzást szigorító törvényt

Hatályon kívül helyezték Új-Zélandon azt az egyedülálló törvényt, amely megtiltotta volna a fiataloknak dohánytermékek fogyasztását.
2024. Február 29.
(Kép forrása: Getty Images)

Heves parlamenti vita után az új-zélandi kormány gyorsított eljárásban visszavonta azt a törvénycsomagot, amely megtiltotta volna a 2009. január 1-je után születetteknek, hogy dohánytermékeket vásároljanak. Emellett a törvény szabályozta volna a dohánytermékek nikotintartalmát, és több mint 90 százalékkal csökkentette volna a dohányértékesítő helyek számát. A törvényt még az előző kormány alkotta, és idén júliusban lépett volna érvénybe – számolt be róla az MTI.

Ahogy tavalyelőtt év végén arról mi is írtunk, a korábbi új-zélandi kormány dohányzásellenes törvénycsomagjának részeként az új-zélandiak jövőbeli generációinak tiltották volna meg a cigaretta vásárlását azzal, hogy megtiltották volna a dohányáru értékesítését azok számára, akik 2009. január 1-jén vagy azt követően születtek.

Casey Costello új-zélandi egészségügyi minisztere közölte, hogy a kormány ennek ellenére elkötelezett a dohányzás visszaszorítása és a dohánytermékek okozta károk megelőzése mellett, viszont más megközelítést alkalmaz a szabályozás terén. Hangsúlyozta, hogy a világon már eddig is Új-Zélandon csökkent az egyik legnagyobb mértékben a dohányzás.

„Hamarosan egy törvénytervezetet fogok a kabinet elé tárni, hogy bővítsem azon eszközök számát, amelyek segítik az embereket abban, hogy leszokjanak a dohányzásról” – idézi az MTI Costello-t, aki hozzátette, hogy az elektromos cigaretták (vape) használatával kapcsolatos szabályozásokat is szigorítják, hogy elvegyék a fiatalok kedvét a dohányzástól.