Kamasz

Új illegális e-cigaretta terjed a kamaszok körében

Akár annyi nikotin is lehet ezekben a termékekben, mint 2-3 doboz cigarettában.
2024. Január 30.
(Kép forrása: Getty Images)

Új illegális elektronikus cigaretta terjed a tinédzserek között: a Poco Bar tulajdonképpen az Elf Bar ízesített e-cigatetta szinte kifogyhatatlan verziója, tízezer slukkig kitart, míg a régebbi típus 600-3000 slukkig volt használható. (Ezzel szemben egy teljes doboz cigarettát nagyjából 100 slukkba tart elfüstölni). Ezzel összefüggésbe hozható, hogy a gyerekek körében ugrásszerűen megnövekedett a nikotinmérgezések száma, mivel az ilyen eszközök egyetlen 5 százalékos patronjában annyi nikotin van, mint 2-3 doboz cigarettában – számol be róla az Index.hu cikke.

A portálnak a kamaszok körében egyre népszerűbb e-cigaretta veszélyeiről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészségfejlesztési referense, Kimmel Zsófia nyilatkozott: „A legnagyobb baj ezekkel, hogy ellenőrizetlenül kerülnek piacra, ugyanis Magyarországon a törvény tiltja – nemcsak az uniós szabályoknak megfelelően az ízesített dohánytermékek, de – az ízesített elektronikus cigaretták, illetve dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalmazását is. A Nemzeti Dohányboltokban ezek ízesített utántöltői sem értékesíthetők” – mondta el a szakember.

Kimmel Zsófia arról is beszélt, hogy több ilyen eszközt is bevizsgáltak már, melynek során kiderült, hogy még a nikotinmentesek is tartalmaznak nikotint. Amelyeken pedig fel is van tüntetve az összetételek sorában, ott is kétszeres mennyiséget mutattak ki a hatósági laboratóriumban.

Elmondta, hogy ahogy az Elf Barnal, a bővített kapacitású Poconál is mindegyik patron eltér egymástól, és a feketepiacra olyan gyorsan kerülnek újabb típusok, hogy nehéz ezeket követni. A szakember szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy ellenőrizetlen összetevőket juttatnak szervezetükbe, bármi lehet bennük.

A portál szerint nikotinmérgezés a felnőtteknél már 40-60 mg után is felléphet, egy gyereknél ehhez elegendő 6 milligrammot belélegezni, lenyelni, a nyálkahártyán keresztül a véráramba juttatni.

 „Amellett, hogy változatos, kellemes ízvilággal, színes, tetszetős külsővel bír a diákszlengbe már manórúdként beépült Elf Bar, vagy az egymás közt „csöpiként” emlegetett Poco Bar, nikotintartalmuk azonnali függőséget okoz, hisz ez az egyik legaddiktívabb szer. Egészségkárosító hatása is ismert. Kiemelendő az érelmeszesedés, az inzulinrezisztencia, illetve a daganatos betegségek kialakulása és progressziója, valamint negatívan hat a termékenységre és a magzati fejlődésre” – mondta el a portálnak a szakember.