Kamasz

A kamaszok már a suliban is snüsszöznek – a tanárok pedig sokszor észre sem veszik

Van, aki ezzel szokott le a cigiről, mások a diszkrét használat miatt rajonganak a snüsszért, ami akár egész nap a szájukban van. Nálunk is rengeteg középiskolás használja ezt a nikotintartalmú készítményt. Mit kell róla tudni?
2023. Március 29.
snüssz iskola
Fotó: Getty

Manapság újabb és újabb alternatív nikotintartalmú termékek jelennek meg a piacon, amelyeknek az egészségügyi hatásaival kapcsolatban azonban korlátozottak az ismereteink. Ezek egy része ízesített, különleges aromákkal kevert élvezeti szer, vagy valamilyen elektromos eszköz kell a használatához, amivel vonzóvá válik a fiatal korosztály számára.

A KSH adatai szerint a dohányzást helyettesítő vagy imitáló elektronikus eszközök (e-cigaretta, e-shisha, e-pipa stb.) népszerűsége egyértelműen nőtt. Míg 2014-ben a tizenöt évesek és annál idősebbek mindössze 0,6 százaléka használt ilyen eszközt, 2019-ben már 2 százalékos volt ez az arány.

A vonzerejüket növeli az is, hogy a dohánygyártók szívesen pozicionálják egészéges alternatívaként őket, és a közösségimédia-felületeken is (elsősorban az Instagramon és a TikTokon) rengeteg népszerű tartalom található velük kapcsolatban.
Ilyen füstmentes dohánytermék a snüssz is, ami a rágódohány modernebb, és elsősorban a kamaszok igényeihez igazított alternatívája.

Snüssz és energiaital – Indulhat a nap!

„Elektromos cigi? Ne viccelj! Mindenki snüsszt használ, akinek van egy kis józan esze” – világosít fel Petra, aki szerint a legtöbb osztálytársa már az első tanórán felpattintja a snüsszös dobozt az energiaital mellé, hogy kellően felpörgesse magát a napra.

Ám miközben az Elf Barral kapcsolatban egyre több információ szivárog be a köztudatba, a szülőknek és pedagógusoknak sokszor fogalmuk sincs arról, mi az a fehér kis tasak, amit a szájukba vesznek, és az ínyük alá igazgatnak a gyerekek 7 óra 30 perc környékén.

Pedig egy svéd longitudinális vizsgálat eredménye szerint a kamasz snüsszhasználók felnőttkorukra háromszor nagyobb eséllyel válnak dohányzóvá, és a snüssz a leszokást is megnehezíti számukra.

Snüssz vagy nikotinpárna?

A snüssz kapcsán kétféle terméket kell elkülönítenünk, amit gyakran összekevernek idehaza – mondja Krupa Mónika addiktológiai konzultáns. Eredetileg Svédországból származik, és nedves őrölt dohánylevelet tartalmazó élvezeti termék volt. Ezzel szemben a hazai dohányboltokban is megvásárolható snüsszök nem tartalmaznak dohányt (az Európai Unió – Svédország kivételével – tiltja a snüssz árusítását az unió területén – szerk.).

Ezek a kis párnák növényi alapból kivont, nikotinnal átitatott termékek, amelyek gyümölcsös vagy mentolos aromával vannak ízesítve, emellett pedig sót és vizet tartalmaznak. A hatóanyagokat – a praktikusabb és könnyebb használat érdekében – egy papírzsebkendőszerű anyagba párnázzák. A dohánytartalmú tasakok barnás színűek, míg a csak nikotint tartalmazó párnák fehér csomagolásúak – tette hozzá a szakértő.

Meg kell azonban említeni, hogy a dohánytartalmú snüsszök sajnos könnyedén elérhetőek az interneten, akár a kiskorú felhasználók számára is. De mitől örvend ekkora népszerűségnek a nikotinpárna a kamaszok körében?

Füstmentes, diszkrét és „nagyot üt”

A snüssz elsősorban abban különbözik a hagyományos dohánytermékektől, hogy rendkívül diszkréten lehet használni, és főként ennek köszönheti hihetetlen népszerűségét a kamaszok körében. A nikotinpárnák, amelyekhez tíz-tizenöt darabos kiszerelésben lehet hozzájutni, ugyanis az ’füstmentes dohánytermékek’ közé tartoznak. Ezeket a szájba véve fel kell tolni a felsőajak alá, ahol felszívódnak. A snüssz használata tehát nem jár füsttel – sem lebukás veszélyével.

Balázs egy szegedi középiskolába jár, és egész nap a szájában van a cucc.

snüssz

Fotó: coedu.hu

„A tanároknak igazából fel sem tűnik, a dobozról meg azt hiszik, hogy rágó vagy cukorka van benne” – mondja mosolyogva. Arról azonban ő is halott városi mendemondákat, hogy volt, aki az osztályteremben dobta ki a taccsot a túlzásba vitt használat miatt. Ő is, mint sok más osztálytársa, a netről rendeli a párnákat, a szüleinek pedig fogalma sincs arról, hogy ilyesmit használ.

Krupa Mónika ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a skandináv országokban olyannyira elterjedt az iskolai snüsszözés, hogy már szabályozásokat kellett bevezetni. Nálunk azonban még egyelőre nem ütötte meg az iskolai házirendek ingerküszöbét.

A snüssz másik nagy „előnye”, hogy a nyálkahártyán keresztül nagyon gyorsan felszívódik, és a felhasználók perceken belül megtapasztalhatják a cigaretta okozta nikotinmámor többszörösét is. A boltokban elérhető termékek nikotintartalma ugyanis egy cigarettáénak a többszöröséveláltalában 16-20 mg közötti nikotintartalommal bírnak, de az online térben ettől jóval erősebb terméket is könnyűszerrel vásárolhatunk (darabonkénti akár 100 mg-nyival) – és persze itt könnyebb is hozzájutni egy fiatalkorúnak.

Mivel a felhasználók nem érik be napi eggyel, vagy egyszerre több párnát is felhelyeznek, ezért könnyen fennáll a nikotinmérgezés veszélye – figyelmeztet az addiktológiai konzultáns.

Veszélyes műfaj

A kezdő felhasználók számára a snüssz fejfájást, hányingert, hányást, szédülést okozhat, főleg, ha mértéktelenül használják, de a fogínyre, fogakra és a szájüregre, emésztőrendszerre is kedvezőtlenül hat. Sokan számolnak be arról is, hogy az erősebb termékek könnyezést, az íny égető-lángoló érzését idézik elő.

Dr. Kulja András TikTok videójából kiderül az is, hogy svéd és norvég kutatások szerint a használat növeli a gyomor- és a hasnyálmirigyrák esélyét, aminek elsősorban az az oka, hogy sokan lenyelik a nikotinpárnából kioldódó anyagokat. Rutinos fiatalok azonban inkább kiköpik a nyálat… a szájüregi fellángolásokat azonban ők sem úszhatják meg.

@andras.doktor Válasz @marcellpas részére Ezek a snüssz káros hatásai. Ha több infót szeretnél, akkor keresd fel a cikiacigi.hu oldalt! #hirdetés #cikiacigi #orvos #edukáció #snüssz #snus #nedohányozz ♬ eredeti hang - Dr. Kulja András

Dr. Váradi Ágnes fogorvos elmondta, hogy elsősorban a tizenkét-tizenöt éves páciensei között akadnak aktív snüsszhasználók, akiknél a nikotinpárnák folytonos igazgatása miatt a frontfogak területén visszahúzódhat az íny. Ez egyrészt érzékenységet okoz, másrészt – a nem alapos tisztítás miatt – a fog nyaki részén, ahol a zománcfedés sérülékenyebb, hamarabb alakul ki szuvasodás. Jelenleg is kezelek ilyen problémát – árulta el Váradi doktornő, aki hiába igyekszik lebeszélni a kamaszokat ennek a népszerű szernek a használatáról. 

Bár az említett fellángolások szerencsére nem hosszútávúak, a snüssz rövid időn belül viszonylag nagy rombolást végezhet, ha valaki nem figyel a szájhigiéniára.

A közösségi médiafelületeket végigpörgetve az is kiderül, hogy a gyakorlott snüsszözők előszeretettel használják fel többször is ugyanazt a párnát, és akár egymásnak is kölcsönadják a már a korábban használt darabokat… természetesen ez is kockázatos.

Addiktív szer

A nikotintartalmú snüssz egy rendkívül addiktív pszichoaktív szer, ami fizikai és lelki függőséget alakít ki a fiatalokban – figyelmeztet Krupa Mónika. Veszélye abban rejlik, hogy minél fiatalabb életkorban kezdik el használni, annál gyorsabban alakul ki a függőség. Mivel egy fiatalabb szervezetnek gyorsabb az anyagcseréje, sokkal gyorsabban reagál a szerre, és hamarabb is alkalmazkodik hozzá.

Egy Reddit-felhasználó, aki korábban akár napi egy-két dobozzal is fogyasztott az erősebb fajtákból, így ír erről az állapotról: „Rászokni könnyen lehet, amikor lejöttem, három-négy napig olyan erős volt az elvonás, hogy remegtem, és alig keltem ki az ágyból. Az egész egy lázálomnak tűnt.”

A fizikai függőség mellett azonban igen erős lelki függőséget is kialakít ez a szer, ami agresszív és nyugtalan viselkedést idéz elő a kamaszoknál. Ilyenkor az illető rosszul alszik, gondolkodásmódja megváltozik, negatív érzések kerítik hatalmukba, depresszióhoz hasonló tüneteket produkál és dekoncentrálttá válik, hiszen csak azon jár az esze, hogy mikor juthat egy újabb adaghoz.

„A snüsszre nagyon hamar rá lehet szokni, viszont lejönni róla sokkal nehezebb, mint a cigiről. Én már tucatszor próbáltam, sikertelenül” – állítja a tizenhét éves Áron.

A szakember elmondta, hogy ezeknek a rossz érzéseknek az elnyomására újabb snüsszhasználattal reagálnak a fiatalok, ugyanakkor a toleranciaszint elkezd nőni – azaz egyre több szerre lesz szükségük ahhoz, hogy a lelki folyamatokból adódó, visszacsapódó szorongást csökkentsék.

Snüsszözik a gyerek?

Az addiktológiai konzultáns szerint bár a snüsszözést nehéz tetten érni, azért van pár jel, amire felfigyelhet a szülő. Például arra, hogy a gyerek ugyanolyan tüneteket produkál, mint egy cigarettázó, csakhogy cigaretta nélkül.

Nem tud sokáig egy helyben ülni, nyugtalanság, idegesség látszódik rajta, miközben semmiféle szerhasználatra utaló jelet nem tapasztalunk nála vagy a környezetében (például cigifüst, cigaretta vagy alkohol jelenléte).

Snüssz-szleng

  • tömés, tömöm – a snüssz felhelyezése az íny és az ajkak közé
  • berosszulás – rosszullét a magas nikotintartalomtól
  • üt – mennyire érződik a nikotin hatása az adott terméknél

Figyelmeztető jel az is, ha túl agresszív, ok nélkül felcsattan, majd hirtelen megnyugszik ugyanúgy ok nélkül, a szülő pedig nem érti mi történt. Ezek már a szerhasználatra utaló megváltozott viselkedéshez kapcsolható jelenségek. Szintén gyanúra adhat okot, ha sokat jár dohányboltba (mert már elmúlt tizennyolc), de úgy tűnik, hogy ott nem vásárol semmit (rágó, energiaital, cigi), hiszen konkrét terméket nem látunk nála, ám a tünetek szerhasználatra következtetnek. Így feltételezhető, hogy a füst nélküli és jól titkolható snüssz termékekből vásárolhatott…