Kamasz

Ezt semmiképp ne tedd, ha dohányzáson éred a kamasz gyereked!

A legjobb akkor, amikor még el sem kezdte, de sosem késő beszélgetni a cigaretta ártalmairól.
2023. Január 14.
füstölő gyárkémények
füstölő gyárkémények

Hiába a sok korlátozás, még mindig sok tizenéves dohányzik, ráadásul egyre korábban szívják el az első cigarettát. Szakértők ezért azt tanácsolják, mielőbb beszélgessünk velük az ártalmakról, lehetőleg ne csak akkor, amikor már kipróbálták a dolgot. De vajon miből jöhetsz rá, hogy ez már megtörtént-e, hiszen természetesen igyekeznek titkolni a végsőkig. Nos, a legtöbb gyerek azon bukik le, hogy a ruhája gyakran füstös-büdös, nem csak akkor, ha (nagyobb korában) buliból jön haza. De gyanús lehet az is, ha gyorsabban fogy a zsebpénze a megszokottnál, vagy ha egyből a fürdőszobába siet fogat mosni, amikor megjön, esetleg erősebb parfümöt használ. Mások abból jönnek rá a dologra, hogy valamelyik dohányzó rokon dobozából hiányzik egy-két szál…

De mi történjen, ha már itt tartotok? Hogyan érdemes reagálni a helyzetre? Van erre is néhány alapszabály.

Ne tilts, ne büntess!

Ez furcsa lehet, mert a legtöbb szülő valószínűleg rögtön ezzel kezdené. Csakhogy higgyétek el, ez egyáltalán nem hatékony egy kamasznál, hiszen nekik lételemük a határok áthágása, a szabályszegés és lázadás. Ha erőből lépünk fel, és kényszeríteni próbáljuk, annál inkább ellen fog állni.

Beszélgess vele!

Hatásosabb, ha megpróbálunk észérveket felsorakoztatni. De ezt sem fensőbbségesen, kioktatva, „dirigálva”, inkább próbáljunk értő párbeszédet folytatni, amiben ő is beszélhet arról, miért gyújt rá.

Motiváljuk!

Beszélhetünk a sokféle egészségügyi károsodásról, az érszűkületről és a rákról is, de az az igazság, hogy fiatalkorban ezek nagyon távoli, nem túl valószerű dolgoknak tűnnek. Ezért inkább mondjuk el, mennyire megcsúnyulhat, ráncosodhat a bőrük, megsárgul a foguk, mindig rossz lesz a leheletük és öregebbnek fognak kinézni a koruknál. Ez általában jobban hat.

Ismerje meg!

Mondd el, hogyan működik a dohányipar, a marketing, és maga a termék. Értse meg, hogy itt ki akarják használni a szervezetét például olyan dolgokkal, mint a hozzászokást generáló nikotin.

Mutassuk meg, hogy nem trendi

Beszéljünk arról, hogy egykor mindenki mindenhol dohányzott, de nem véletlenül tiltották be a cigarettahasználatot egyre több helyen, sőt, ma már filmen sem lehet cigizni. Beszélgethettek arról is, mennyivel fontosabb ma már az egészséges életmód, a sportos külső, mint egykor, vagyis ma már egyáltalán „nem cool” cigizni.

Foglald le!

Legyen minél kevesebb holtideje. Minden napra jusson feladat, a legjobb az, ha sportolni is jár – az az életmód ugyanis eleve ellene szól mindenfajta káros szenvedélynek, és ott talán a kortársak is inkább ezek ellen hangolják, mint mellette.

Légy példakép!

Természetesen neked is le kell szoknod, ha eddig esetleg nem tetted, hiszen másképp nem leszel hiteles ebben a témában a gyereked előtt.

Legyen alternatívája

Végső soron minden azon múlik, hogy a gyerek jól érzi-e magát a bőrében, jó-e veled a kapcsolata, vannak-e közös élményeitek… minél több kérdésre igen a válasz, annál kevésbé fogja pótszerekben keresni a boldogságot.