Kamasz

Tízből egy 10 éves már cigizett és ivott alkoholt

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint tízből egy amerikai 9-10 éves már kipróbálta a cigit és ivott alkoholt. Szakértők hangsúlyozzák, hogy nem elég a középiskoláig várni azzal, hogy a gyerekekkel az alkoholról, drogokról és dohányzásról beszélgessünk.
2022. November 09.
Kiskamaszok szelfiznek

„Minél korábban kezdi el egy gyermek használni ezeket a szereket, annál nagyobb mértékben hat károsan az agy fejlődésére és működésére” – mondta Dr. Megan Martz, a Michigani Egyetem pszichiátriaprofesszora és a tanulmány szerzője. “Ebben a korban a környezet és a szülők által közvetített értékek még nagy szerepet játszhatnak, míg a kortársak hatása később válik egyre fontosabbá “.

A Drug & Alcohol Dependence Reports című szaklapban megjelent tanulmány szerint a 9 és 10 éves gyerekeket már foglalkoztatja az alkohol, a cigi, sőt, a marihuána kipróbálása is.

“Nagyon meglepett bennünket a szülők azon aránya – a teljes csoport több mint 25%-a -, akik nem hoztak semmilyen szabályt a szerhasználattal kapcsolatban az ilyen korú gyermekek számára” – mondja Martz.

A tanulmány szerint, a megkérdezett közel 12 000 gyerek közül 10-ből 1 mondta, hogy kíváncsi az alkohol- vagy dohánytermékek használatára, , és 50-ből 1 számolt be a marihuána használatára vonatkozó kíváncsiságról.

Ez az érdeklődés nem kizárólag annak tudható be, hogy a gyerekek szemtanúi annak, ahogyan a felnőttek használják ezeket a termékeket, mivel a 9 és 10 évesek 3%-a jelezte, hogy van olyan barátja, aki már használ ilyen szereket. Azok a gyerekek, akiknek volt olyan barátjuk, aki használta valamelyik szert, sokkal nagyobb valószínűséggel érdeklődtek az alkohol- vagy a cigi kipróbálása iránt.

A vizsgálatban részt vevő szülők 35%-a mondta azt, hogy gyermekeik könnyen hozzáférhetnek otthon az alkoholhoz, míg 7% mondta ugyanezt a cigiről, 3% a marihuánához való hozzáférésről.

Az OECD-országokban a 15 évesek közül minden nyolcadik szív el egy cigarettát hetente. Magyarországon ez az arány jóval magasabb, itt a kamaszok 20 százaléka dohányzik. Nem jobb a helyzet az alkoholfogyasztás terén sem: miközben átlagban ötből egy 15 éves vallotta be, hogy már legalább kétszer volt részeg életében, hazánkban a megkérdezettek 35 százaléka válaszolta ugyanezt.

Két éve a fiatalok egészségkárosító szokásait felmérő kutatás szerint a magyar fiatalok alkoholfogyasztásban és dohányzásban is az európai élmezőnyben voltak, drogozásban azonban az átlag alatt. Az első cigarettát átlagosan 14 éves korukban szívják el a magyar fiatalok. Egész Európában arányaiban a magyar fiatalok fogyasztják a leginkább a dizájnerdrogokat.

Kép: Getty Images

Forrás: fatherly.com